Prihlásenie zákazníka

Zabudnuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

PLATINA - ČO O NEJ MOŽNO NEVIETE, ALE MALI BY STE VEDIEŤ!

Platina je ušľachtilý drahý kov s tými najlepšími vlastnosťami pre použitie v šperkárstve. Má punc najvzácnejšieho a najdrahšieho z drahých kovov. Jej názov vznikol zo španielskeho slova plata, ktoré v preklade znamená striebro. Tento žiadaný kov má širokú škálu využitia. Využíva sa v klenotníctve, ale aj v chemickom priemysle, v lekárstve a v nových odvetviach modernej priemyselnej výroby.

 

Z platiny vyrábame väčšinu obrúčok a všetky zásnubné prstene. Dá sa povedať, že prstene dostávajú zo všetkých šperkov nosením najviac zabrať. Každý deň sú v kontakte s ďalšími kovmi a inými materiálmi, preto je odolnosť maximálne dôležitá.

blog platina 800_1.jpg

blog platina 800_2.jpg

Vysoká belosť

Platina je biely kov a na rozdiel od bieleho zlata sa už ďalej jej povrch neupravuje. Biele zlato je mierne žltkasté a aby bolo dokonale biele, musí sa pokovovať Rhodiom. To sa však zo zlata po čase stráca a treba túto vrstvu znovu naniesť. Každým rhodiovaním, pred ktorým je treba šperky aj vyleštiť, však ubúda ľahko materiálu.

 

Preto je stála biela farba platiny obrovskou výhodou, napríklad pri jemných prsteňoch s briliantmi, ktoré sú v posledných rokoch také obľúbené.

Vysoká hustota

Vysoká hustota zliatin má vplyv na dlhú životnosť šperkov z nej vyrobených. Platinové šperky sa, na rozdiel od zlatých, tak nestenčujú a môžu vydržať naozaj celý život. Predstavme si teraz nežný dvojmilimetrový prstienok s briliantmi. Aby boli kamene čo najviac trblietavé a krásne, musia byť jemne zasadené do tzv. „krapne“, ktoré nebudú príliš masívne a nebudú ich zakrývať. Pokiaľ bude tento prsteň vyrobený z platiny, krapne sa nebudú stenčovať a kamene budú v šperku držať celé desaťročia.


Vysokú hustotu poznáte aj na hmotnosti šperku – platinový prsteň bude podstatne ťažší ako zlatý, ale na ruke to pravdepodobne vôbec nepoznáte.

blog platina 800_3.jpg

blog platina 800_4.jpg

Rýdzosť 950

V šperkárskom priemysle obsahujú platinové zliatiny 95% čistého kovu, oproti tomu napr. 14kt zlato obsahuje 58,5% rýdzeho zlata.


Platinový klenot musí obsahovať aspoň 95% rýdze platiny – tú dopĺňa meďou a ruténiom, ktoré zvyšuje tvrdosť materiálu. Platinové šperky sa označujú 950/1000.

HYPOALERGÉNNY KOV

Ak sa bojíte akejkoľvek alergickej reakcie na kovy, zvoľte platinu. Šperky z platiny sú prakticky hypoalergénne vzhľadom na to, že obsahujú 95 % kovu a iba 5 % prímesí.

blog platina 800_5.jpg

blog platina 800_6.jpg

OSLNIVÝ LESK

Žiarivý lesk dokonale dáva vyniknúť diamantom a drahokamom, biela farba potom zvýrazňuje brilanciu a krásu kameňa. 

Na sklade na predajne
Zásnubný prsteň LOVE 089 Zásnubný prsteň LOVE 089 Zásnubný prsteň LOVE 089 Zásnubný prsteň LOVE 089 Zásnubný prsteň LOVE 089 Zásnubný prsteň LOVE 089 Zásnubný prsteň LOVE 089 Zásnubný prsteň LOVE 089 Zásnubný prsteň LOVE 089 Zásnubný prsteň LOVE 089 Zásnubný prsteň LOVE 089 Zásnubný prsteň LOVE 089
Zásnubný prsteň LOVE 089
2 030 €
Snubné prstene 460 Snubné prstene 460 Snubné prstene 460 Snubné prstene 460 Snubné prstene 460 Snubné prstene 460
Snubné prstene 460
1 311 €

KVALITA ZA VYŠŠIU CENU

Platina je odolná voči každodennému noseniu a je určená všetkým, ktorí vyhľadávajú tú najvyššiu kvalitu. Platina je drahšia ako zlato, avšak šperky z nej vyrobené sú nenáročné na údržbu. Platina navyše vyniká trvanlivosťou. Možno teda povedať, že počiatočná investícia bude vyššia, ale do budúcnosti sa určite oplatí. Platina sa tiež ťažko taví kvôli vysokej teplote topenia (pri platine je to cca 1700 °C, pri zlate okolo 1200 °C), čo vyžaduje skúsenosti a zručnosť na strane výrobcu. Proces vyhotovenia platinových šperkov je teda o niečo komplikovanejší a nákladnejší.

blog platina1280x800.jpg

Pokiaľ teda túžite po kvalite, nadčasovosti a exkluzivite, zvoľte si prsteň z platiny. Vlastnosti tohto kovu sa tiež dokonale snúbia so symbolikou partnerského vzťahu, zásnub a svadby.