Prihlásenie zákazníka

Zabudnuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Hlboká krása prírodných zafírov

Prírodný zafír je monokryštál minerálu zvaný korund, ktorý má v sebe ďalšie zložky. Samotný korund sa totiž nemôže pýšiť tak krásnymi farbami ako zafíry. Áno, zafír nemusí byť len modrý. Modrá farba je u zafíru vzácna a tak je aj najžiadanejšia. Okrem iného ale môže mať prírodný zafír odtiene žltej, zelenej, fialovej alebo oranžovej. A hoci sú červené kamene na základe rovnakého minerálu ako zafíry, nazývajú sa rubíny.

Korund je veľmi odolný a na stupnici tvrdosti zastáva hneď druhú priečku po diamante. Tvrdosti jeho syntetických bratov využívajú tiež hodinári. Zafír, vyrábaný čisto bezfarebný, je dokonale priehľadný a lesklý, ale zároveň dokáže perfektne ochrániť jemný hodinársky strojček.

Ale späť k tým nádherným farebným zafírom. Môžeme ich hodnotiť podľa niekoľkých kritérií, farba je samozrejme prvým z nich. U modrého zafíru najviac rozhoduje intenzita farby. Tá zásadne rozhoduje o cene. Tmavšie menšie zafíry budú totiž drahšie ako karátové hodnotnejšie kamene svetlo modrej farby. Farebnosť a temnotu modrej farby je možné aj u prírodných zafírov upraviť a to zahrievaním. Kamene, ktoré sú zahrievané až na 1800 ° C po dobu niekoľkých hodín získajú plnšie modrú farbu. Stále sú to ale prírodné kamene.

Zafíry sú ale tiež nachádzané v ružových, fialových, zelených či žltých tónoch. Veľmi zriedkavé sú oranžovo-červené drahokamy, ktoré dostali svoje špeciálne meno: padparadscha. Tieto zafíry majú náleziská na Srí Lanke. Zafíry, v ktorých sa prelínajú jednotlivé farby, sú ojedinelou ukážkou kúziel matky prírody. A tiež majú vysokú cenu.

Ďalej môžeme zafíry hodnotiť podľa čistoty a brusu. Pre zafíry je typický optický efekt. Ten sa vďaka špecifickému rozptylu svetla ukazuje ako šesťcípa hviezda na povrchu kameňa. Táto krásna vlastnosť vynikne na oválnych tvaroch kameňov, je to ale veľká vzácnosť a aj ostatné kamene si zaslúžia pozornosť. Brúsy ako emeraldový, fancy alebo oválny, im ju zabezpečia.

Vybrať Prsten

Najznámejším zafírom je Hviezda Indie, kameň veľký asi ako golfová loptička. Má neuveriteľných 536 karátov a na svojom sivasto modrom povrchu zobrazuje jasnú, šesťcípu hviezdu. Je to nádherný úkaz, ktorý bol objavený pred tristo rokmi na Srí Lanke a potom darovaný finančníkom J. P. Morganom do Amerického múzea v New Yorku.

Tiež české korunovačné klenoty, ktoré si môžete pri špeciálnych príležitostiach prezrieť vo Vladislavskej sále, sú vysadené množstvom zafírov. Korunovačná koruna na sebe nesie 19 zafírov a kráľovské jablko má na obruči mimo iného 8 zafírov.

Síce nie tak hodnotným, ako sú naše korunovačné klenoty, ale určite módnymi časopismi oveľa viac sledovaným predmetom je cejlónsky zafír v zásnubnom prsteni vojvodkyne Kate. Prsteň najprv patril matke princa Williama, princeznej Diane. Po zásnubách Kate a Williama sa ale stal skutočnou senzáciou. Tento prsteň dodnes slúži ako inšpirácia pre klenotníkov a temne modrý zafír sa tak stal jedným z najobľúbenejších drahokamov zasadzovaných do zásnubných prsteňov.

Či už si sa ako malá hrala vaša vyvolená na princeznú alebo nie, šperkom so zafírom jej dávate jasne najavo, že sa tešíte na rozprávkový život s ňou.

Zásnubný prsteň s briliantom

Bohato zdobený zásnubný prsteň

Zásnubný prsteň s trinástimi briliantami

V jednoduchosti je krása. Tento zásnubný prstienok je tvorený mierne robustný obrúčkou a korunkou v tvare kvetiny, držiaci jeden majestátne kameň.

Prsteň kombinuje tradičné korunku a efektné zdobenie menšími kameňmi po obvode. Obrúčka sa u centrálneho kameňa zužuje, čím ho opticky zväčší.

Tento romantický prsteň je zdobený trinástimi oslnivo žiariacimi kameňmi, usadenými do hladkej obruby kruhového tvaru. Bude sa vynímať na každej ruke