Prihlásenie zákazníka

Zabudnuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

5 najvzácnejších a najdrahších drahokamov sveta

 

Modrý diamant

Farebné diamanty patrí medzi diamantmi k tým najvzácnejším, čo ste sa napokon mohli dozvedieť v jednom z našich starších článkov: Druhy diamantov: Poznáte čierne, ružové a modré diamanty?.

Na vrchole pomyselného rebríčka sa potom nachádza modrý diamant, ktorého cena rastie so sýtosťou sfarbenie. Dôkazom toho je konkrétne diamant Oppenheimer, najväčší vivid blue diamant na svete, ktorý sa v rámci aukcie predal za 57,5 ​​miliónov dolárov a mal 14,62 karátov. Zďaleka však nejde o svetový rekord. V dražbe ho predčil diamant Pink Star, ktorý sa vydražil za neuveriteľných 71,2 miliónov dolárov. Okamžite sa tak stal najdrahším predaným drahokamom sveta.

 

Červený beryl (Bixbit)

Bixbit je špeciálny odrodou berylu. Ľudia ho poznajú aj ako červený beryl alebo červený smaragd. Ide o veľmi vzácny drahokam malinovej farby, ktorý bol prvýkrát objavený v roku 1904 Maynard Bixbym. Cena za 1 karát najkvalitnejšieho bixbitu sa pohybuje okolo 10 000 dolárov. Najvzácnejšie kusy pochádzajú z Violet Claim vo Wah Wah Mts. v západnom Utahu, USA.

 

 

Alexandrit

Jedným z najdrahších a najvzácnejších drahokamov je tiež Alexandrit. Tento kameň vám učaruje predovšetkým svojím premenlivým sfarbením, ktoré prechádza zo svetlo zeleného za denného svetla vo višňovo červenej pri umelom osvetlení. Často sa o ňom hovorilo, že je vo dne zeleným smaragdom a v noci fialovým ametystom. Kvalitný Alexandrit patrí k najdrahším drahokamom na svete, pričom za karát takého kameňa zaplatíte zhruba 12 000 dolárov. Ich náleziská sa nachádza v Brazílii, na Srí Lanke a v Rusku. Opäť platí, že sa sýtosťou farby rastie ich cena.

 

Musgravit

Medzi ďalšie vzácne kúsky vo svete drahokamov sa jednoznačne radí musgravit. Musgravit je extrémne vzácny drahokam, ktorý bol prvýkrát objavený v južnej Austrálii a v značne obmedzenom množstve sa ďalej začal vyskytovať tiež na Antarktíde, Madagaskare a v Grónsku. Je veľmi podobný drahokamu menom taaffeit, od ktorého sa líši len koncentráciou magnézia. Ide o jedny z najtvrdších nerastov vôbec - na Mohsovej stupnici dosahujú tvrdosti 8-8,5. Cena musgravitu sa pohybuje zhruba na 35 000 dolároch za karát. Certifikovaných a testovaných musgravitov sa na trhu však nachádza len hŕstka. Pokiaľ na nejaký narazíte, dosť možno ide o vzhľadovo takmer identický taaffeit.

 

Jadeit

Nazelenalý drahokam jadeit predtým slúžil najmä na výrobu sošiek a ozdobných predmetov, kedy bol pre olmécku kultúru cennejšie ako zlato. Najkvalitnejšie odrodou pre rezbárske práce je cisársky jadeit, ktorý je veľmi cenený najmä v oblasti čínskej kultúry a figuruje tiež ako investičný kameň. Tým najcennejším je potom barmský jadeit v krásnej smaragdovej farbe.

 

       

Navštívte pobočky Rýdl

 

 
 

 

 

 

VYBRAŤ ŠPERK

Přečítajte si tiež: