Prihlásenie zákazníka

Zabudnuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

6 tipov, ako prakticky a bezpečne skladovať šperky

 

Prsteň 001

 

Všeobecné zásady pri skladovaní šperkov

Každý šperk potrebuje bezpečné miesto, v ktorom môže odpočívať, keď ho zrovna nenosíte. Či už sa pýšite exkluzívnou zbierkou honosných klenotov alebo vlastníte len niekoľko kúskov na každodenné nosenie, s našimi tipmi predĺžite ich životnosť a ušetríte svoj čas.

 

1. Sucho, tma a izbová teplota

Pre šperky sú spravidla 3 zásadné faktory: sucho, tma a izbová teplota. Určite nie je ideálne šperky skladovať na priamom slnečnom svite alebo vo vlhkom prostredí, napríklad na parapete. Vlhko patrí medzi najväčšieho nepriateľa šperkov, pretože prispieva k ich korózii zapríčiňujúcej ich černanie.

 

2. Šperky skladujte oddelene

Šperkom ďalej doprajte dostatok oddeleného priestoru - vzájomným trením môžu na ich povrchu vzniknúť ryhy a škrabance. Dôležitá je i výstelka úložiska, čím mäkšiu a jemnejšiu výstelku šperkom zaistíte, tým lepšie.

 

3. Nároky na skladovanie podľa materiálov

Nároky na skladovanie sa rôznia aj podľa materiálu šperkov - zlato je pomerne mäkký kov, zlaté šperky preto uvítajú šperkovnice s hladkým povrchom a nemali by sa vzájomne dotýkať. Oddelené skladovanie je nevyhnutné tiež pri šperkoch z platiny. Šperkom zdobeným drahokamami obzvlášť nesvedčí, keď ich necháte na priamom slnku alebo vo vyhriatej miestnosti. Asi najchúlostivejšie sú perly - tým uzavreté krabičky príliš neprospievajú a skôr ocenia samostatné látkové vrecúško.

 

 

Ako a v čom skladovať šperky?

 

1. Šperkovnica

Asi vás neprekvapí, že tým najlepším a najpraktickejším riešením pre úschovu šperkov je kvalitná šperkovnica. Šperkovnica ochráni šperky pred vonkajšími vplyvmi, mäkké priehradky zase zabránia korózii a oxidácii. Pri výbere šperkovnice zohľadnite množstvo aj typy šperkov, ktoré vlastníte. Kvalitná šperkovnica by mala mať mäkkú výstelku a dostatočné množstvo oddelených priehradiek, ktoré zamedzí zamotaniu šperkov.

 

Tip: Ak radi nosíte prstene, vyberte si šperkovnicu so špeciálnymi valcovitými vložkami. Luxusné diamantové šperky uschovajte do šperkovnice v látkovom vrecúšku.

 

 Náušnice 076

 

2. Priehradkové kazety na šperky

Dostupnejšou alternatívou ku šperkovniciam sú priehradkové kazety na šperky. Tie zaobstaráte napríklad vo forme jednoduchých krabičiek či boxov. Odporúčame vyhnúť sa obyčajným plastovým boxom, ktoré sú síce lacnejšie, ale neposkytujú šperkom ideálne zázemie.

 

3. Nástenka či stojan s háčikmi

Šperky, ktoré nosíte denne a patria medzi vaše najobľúbenejšie, uschovajte na nástenku či stojan opatrený háčikmi či úchytmi. Ľahko naň zavesíte predovšetkým náramky a retiazky, ktoré by sa vám inde mohli zapliesť dohromady. Otvorený spôsob skladovania nie je vhodný pre vzácne a naozaj cenné kúsky, ktorým bude najlepšie v uzavretých priehradkách.