Prihlásenie zákazníka

Zabudnuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Aké sú puncovné značky na šperkoch?

Puncový úrad ako taký vznikol v roku 1806, ale kontrolu nad nakupovaným tovarom z drahých kovov bolo samozrejme nutné vykonávať aj skôr. V Čechách na začiatku 14. storočia mal stáť monopol na ťažbu a zlievanie drahých kovov. Aby ochránil nielen svoj obchod, ale aj záujmy zákazníkov, nariadil Ján Luxemburský v roku 1323 všetko zliate zlato označiť hlavou leva a striebro polovicou levie hlavy.

Tak ako sa zlato označovalo levom, používajú sa zvieracie piktogramy aj v súčasnej dobe. Punc na prsteňa však nemusíte mať len jeden. Okrem Českého národného puncu, ktorý využíva práve zvieracie podobizne, existuje aj rýdzostné punc. Ďalej sú to značky zodpovednostné a výrobné. Každý zlatník, ktorý je zapísaný u Českého puncového úradu, má tieto značky odlišné.

Okrem zvieraťa je na šperkoch tiež vyrazené číslo. Tento rýdzostné punc je najčastejší. Ukazuje totiž aj laikovi, z akého kovu je šperk vyrobený. Číslo 925 značí šterlingovej striebro určené pre výrobu šperkov, zlato spoznáte podľa čísla 525 a 750. Čím vyššie číslo, tým vyšší je podiel zlata v zliatine. A platina pod číslom 950 patrí k tým najkvalitnejším surovinám.

Ďalšia puncovou značkou je Český štátny punc. Na miniatúrnom priestore je tu vyobrazené zviera z profilu - pre zlato je to orol, kohút a labuť. Pre striebro kamzík a zajac a platina sa označuje kráľovskou korunou. Rôzne rýdzosti punc špecifikuje pomocou tvaru štítku, na ktorom je zviera vyobrazené.

Český punc je jednou z najhodnovernejším značiek. Poslaním puncového úradu je vykonávať puncová kontrolu a s ňou súvisiace činnosti. Ak by teda tento úrad zistil, že rýdzosť šperku nezodpovedá vyrazenému číslu, má právo šperk znehodnodnotiť a vám zostanú len oči pre plač. K štátnemu punč sa pridáva ešte písmenko, označujúce jednotlivé puncovné úrady v Českej republike.

Ďalším znakom na vašom šperku môže byť zodpovednostné značka. Tou sa dovozca zaväzuje za správnosť uvedených rýdzostné punc. Každý zlatník má svoju zaregistrovanú značku, spravidla to sú dve až tri písmená na rôznych tvaroch doštičky. Ak máte na svojom šperku výrobnú značku, taktiež tvorenou dvoma až troma písmenami na doštičke, znamená to, že celý tento šperk sa vytváral pod menom tejto spoločnosti. Vyrazenie zodpovednostné aj výrobnej značky na šperk si zlatník zabezpečuje sám. Šperky označené písmenami CP sú šperky vyrobené alebo dovezené pre našu spoločnosť a naše záznamy sú vyhľadateľné tu.

Starší šperky s puncom, ktorý už nie je aktuálny, samozrejme platí ďalej. Zlatý šperk vyrobený do roku 1993 je označený puncom s malým vtáčikom, Čajka. Ale aj šperky z doby Rakúska Uhorska, Protektorátu Čechy a Morava alebo vyrobené za Československa svojím puncom stále dokazujú rýdzosť a kvality. Ak teda máte rodinný šperk a nie ste si istí jeho rýdzosťou, pokojne sa obráťte na ktorýkoľvek puncový úrad.

Každý štát má svoje vlastné puncovej značky, ak si plánujete z výletu nejaký ten šperk doviesť, pokojne si prezrite značky tej danej krajiny. Ale existujú výnimky. V Thajsku napríklad, hoci majú cez 6000 zlatníctva a obchodu so zlatom sa tam darí, nemajú žiadne puncovné úrady ani povinnosť označiť vyrobené šperky.

Nám ale nemusíte takto slepo veriť, nielen značkami, ale svoju dobrú povesťou sa zaväzujeme za kvalitné materiály aj spracovanie našich šperkov.

Náušnice ve tvaru uzlíku Přívěsek ve tvaru srdce Náhrdelník s brilianty

Ponúkame vám originálny šperk v tvare uzlíka. Uzly sú prastaré symboly osudu, záhad a tajomstiev. Náušnice je možné dostať v bielom, žltom aj červenom zlate.

Darujte jamný prívesok v tvare srdca s lotosovými kvetmi. Lotos je symbolom znovuzrodenia, krásy, života, šťastie, čistoty a duchovnosti.

Krásny náhrdelník, ktorého krásu tvorí briliantmi skladané do jemného kruhu. Zaujme v jednoduchom dennom outfite aj skvostné večernej róbe.