Prihlásenie zákazníka

Zabudnuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Ako naplánovať famóznu, svadobnú hostinu krok za krokom

 

                                                                            Unsplash.com

 

Vedľa snubných prsteňov a svadobných šiat je hostina najväčšou položkou vo svadobnom rozpočte. Zo všetkého najskôr si preto stanovte, koľko do nej môžete investovať. S ohľadom na to potom vyberajte miesto konania svadobnej hostiny, kde sa odohrá prevažná časť vášho svadobného dňa. A ako také ideálne miesto vyzerá? Na svadobných fotografiách bude okolie tvoriť krásnu kulisu, obrad bude vzdialený, čo by kameňom dohodil a po celej svadbe tu môžete stráviť aj svadobnú noc. Ideálne sú preto útulné hotelíky či penzióny, prípadne reštaurácie v dochádzkovej vzdialenosti od miesta obradu.

 

Na koľko vás svadobná hostina vyjde?

Cena svadobnej hostiny závisí samozrejme od počtu klientov a tiež miesta konania. V reštaurácii sa ceny pohybujú od 40 do 115 € za každého hosťa, kým cateringové firmy si účtujú okolo 23 do 31 €. Nespornou výhodou cateringu je, že za vami prídu v podstate kamkoľvek. Ak plánujete malú záhradnú svadbu, prípravu pohostenia zvládnete s pomocou priateľov. V opačnom prípade však dajte vždy prednosť cateringu alebo reštaurácii, ušetríte si tým veľa starostí aj stresu počas svadobného dňa.

 

Tip: Máte napätý svadobný rozpočet? Slávnostný obed si užite len v kruhu najbližších, priateľov a známych potom pozvite na večerný raut a záverečnú party.

 

Svadobné menu

Či už nedáte dopustiť na českú klasiku, alebo dávate prednosť modernej kuchyni, svadobný obed by sa mal skladať minimálne z polievky a hlavného chodu. Večerné občerstvenie potom väčšinou prebieha formou rautu, ktorý ľahko zostavíte na mieru chuťovým pohárikom hostí. Netradičnými kanapkami počínajúc a chrumkavými minirezníkmi končiac. Ak plánujete svadobnú hostinu pod holým nebom, ponúka sa aj možnosť večerného grilovania. Nezabudnite ani na milovníkov sladkého, obľúbené sú čokoládové fontány s ovocím, mini zákusky či dezerty v skle.

 

Nestarnúca česká klasika:

  • Predjedlo: šunková rolka s chrenom alebo tatarák
  • Polievka: ťahaný hovädzí vývar s pečeňovými knedličkami
  • Hlavný chod: poctivá sviečková na smotane
  • Dezert: jablkový závin

 

Netradičný gurmánsky zážitok:

  • Predjedlo: grilované krevety, mušle svätého Jakuba či tatarák z lososa
  • Polievka: zeleninový krém s krutónmi
  • Hlavný chod: bravčová panenka, grilovaný filet z lososa či zverina so zemiakovým pyré
  • Dezert: tiramisu, panacotta či grilované ovocie

 


Tip: Nelámte si so svadobným menu hlavu a požiadajte reštauráciu alebo catering, nech vám pripraví zopár variantov obeda a večerného rautu, z ktorých si potom ľahšie vyberiete.

 

Ako vyriešiť bar?

Možno budete prekvapení, nápoje budú v rozpočte svadobnej hostiny tvoriť najväčšiu položku. Snáď žiadna česká svadba sa nezaobíde bez domácej pálenky, o tú sa však väčšinou starajú rodičia novomanželov, ktorí si pre túto príležitosť šetria fľaše v domácom bare už niekoľko rokov. Klasikou sú potom na svadobnom bare pivo, víno a pár druhov destilátov. O svadobnú veselicu vo veľkom štýle sa postará barman, ktorý okrem skvelých drinkov namieša aj poriadnu porciu zábavy so svojou barmanskou šou. Nezabudnite ani na nealkoholické osvieženie, obľúbené sú domáce limonády či nealko miešané koktaily.

 

Svadobná torta

Svadobná torta - to nie je len zlatý klinec svadobnej hostiny, ale aj jej ozdoba. Preč sú časy svadobných tort s maslovým krémom a marcipánovým kabátom. V móde sú dnes takzvané nahé torty decentne zdobené ovocím či kvetmi a plnené ľahkým krémom z mascarpone či tvarohu. A na koľko vás taká svadobná torta vyjde? Cena sa väčšinou pohybuje okolo 20€ za kilogram. Jej veľkosť potom samozrejme určuje počet hostí, odhadom však počítajte so 150 g na porciu torty.

 

Svadobná výslužka

Ak sa bez niečoho žiadna svadobná hostina nezaobíde, potom je to výslužka. Klasikou sú svadobné koláčiky a miniatúry slovenských dezertov. Fantázii sa ale medze nekladú a českú klasiku môžete vystriedať za makrónky vo farbách vašej svadby či čokoládové pralinky.

 

 

Svadobná hostina a jej tradície

Vedľa dobrého jedla sa k svadobnej hostine viažu tiež tradície. Prvý prípitok predstavuje spravidla destilát s vodou, hneď vzápätí už prichádza na scénu novomanželská tradícia s rozbitým tanierikom. Akonáhle sa potom všetci hostia usadia, prichádza na rad prípitok s preslovom rodičov nevesty a ženícha či svedkov. Novomanželia si sotva oddýchnu a už im viažú okolo krku spoločný podbradník, podľa tradície sa totiž nevesta so ženíchom vzájomne kŕmia polievkou, a navyše špeciálne deravou lyžicou.

 

Počas svadobnej hostiny potom na novomanželov čaká už jedna jediná tradícia, a síce spoločné krájanie svadobnej torty. Celá veselka je potom väčšinou pretkaná slávnostnými prípitkami, tancom a občas aj hrami pre zabavenie svadobčanov.

 

Na čo nezabudnúť pri plánovaní svadobnej hostiny?

 

  • 5 mesiacov pred svadbou dolaďte zoznam hostí a rozošlete svadobné pozvánky
  • Pri zostavovaní menu nezabudnite zistiť, či niektorí zo svadobčanov nemajú potravinové alergie či špeciálne diéty
  • Zostavte si playlist, ktorý vytvorí príjemné kulisy počas svadobnej hostiny
  • Svadobná torta a zákusky objednávajte aspoň s trojmesačným predstihom
  • Mesiac pred svadbou objednajte kvety na svadobnej tabule a dolaďte menu s kuchármi

 

VYBRAŤ SVADOBNÉ OBRÚČKY