Prihlásenie zákazníka

Zabudnuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Akvamarín - drahokam, ktorý urobí šperk nebesky krásnym

Zoznámte sa s akvamarínom

Názov akvamarín pochádza z latinského slova aqua, v preklade voda, čo dokonale vystihuje najväčšia prednosť tohto drahokamu - jeho farbu. Najrôznejšie odtiene modrej pripomínajú morskú hladinu, od svetlej až po sýto smaragdovú, pričom s intenzívnejším sfarbením akvamarínu úmerne rastie aj jeho cena. V  šperkárskom priemysle (a rovnako tak u nás v zlatníctve Rýdl) sa najčastejšie stretnete so svetlo modrým akvamarínom, ktorý je medzi zákazníkmi najobľúbenejší, a naviac aj cenovo dostupný.

 

Akvamarín je odrodou beryl, a spadá tak do rovnakej mineralogickej skupiny ako napríklad smaragd či morganit. Okrem vysokej tvrdosti sa vyznačuje aj vysokým leskom, čo z neho robí neprehliadnuteľný kameň. Spomínanú tvrdosť (na Mohsovej stupnici stupeň 8) oceňujú najmä klenotníci a brúsiči, ktorí s ním veľmi radi pracujú.


Akvamarín vs. modrý topaz

Akvamarín spoznáte ľahko, avšak mnohokrát sa dá rovnako ľahko zameniť s modrým topazom, ktorý sa mu podobá aj svojou tvrdosťou. Tejto skutočnosti potom využívajú niektorí klamlivý predajcovia a topazové šperky vydávajú za šperky s populárnym akvamarínom. Odlíšiť akvamarín od topazu môžete pomocou klenotníckej lupy - pokiaľ v nej pri pohľade na modrý drahokam zachytíte dve Lomné línie, potom sa s najväčšou pravdepodobnosťou jedná o lacnejší topaz.

 

Farba, čistota a brus akvamarínu

Pri kúpe akvamarínu by vás mala zaujímať okrem farby aj jeho čistota, prípadne brus. Akvamaríny sú na rozdiel od smaragdov na pohľad takmer bezchybné, miestami sa na nich môžu vyskytovať časti z odrody berylové. Ak sa snažíte rozoznať diamant od zirkónu, sú to práve malé chyby a nedokonalosti, ktoré vám odhalia pravosť diamantu. U čistého akvamarínu sa však jeho pravosti obávať nemusíte, pretože náklady na výrobu syntetického akvamarínu sú pomerne vysoké, takže sa ani neoplatí. Vysoká tvrdosť umožňuje akvamarín brúsiť do najrôznejších tvarov - okrúhleho (round), poduškového (cushion), oválneho (oval), najčastejšie sa ale stretnete so smaragdovým tvarom (tzv. emerald). Práve ten najviac umocní jeho jas a farbu.

 

Vlastnosti a účinky akvamarínu

 

Rovnako ako iné drahokamy sa aj akvamarín vyznačuje špecifickými vlastnosťami a symbolikou. Akvamarín vládne najmä Vodnárom a Rybám, keďže mu patrí element Mesiaca a vody. Vyžaruje pokoj, mier a harmóniu, ktorú údajne prenáša aj do manželstva a vzťahov všeobecne. Jedná sa teda o ideálnu ozdobu nielen zásnubných prsteňov. Pohľad na akvamarín navodzuje pocit vyrovnanosti, preto sa tiež hojne využíva aj pri meditácii.

 

Šperky s akvamarínom

Asi netreba hovoriť, že šperky s akvamarínom ľahko upútajú pozornosť a vo šperkárskom svete sa dajú považovať za absolútne zhmotnenie čistej krásy. Po vzhliadnutí šperkov s akvamarínom zistíte, že priezračne modrému drahokamu to sluší naproste všade - na prsteňoch, náušniciach, aj na náhrdelníkoch. Šperky s akvamarínom sú ideálne najmä pre chladnejšie jesenné a zimné dni, kedy ich krása najviac vynikne na bielom zlate. K jesene sa však dokonale hodí aj hrejivejšia kombinácia akvamarínu a žltého zlata.

 

 

Prstene s akvamarínom

V našej ponuke nájdete prstene s akvamarínom brúseným do guľatého, oválneho aj smaragdového tvaru. Väčšina modelov sa pýši nielen samotným akvamarínom, ale tiež obrúčkou vysadenou dookola drobnými diamantmi, ktoré jeho lesk umocnia. Každý z nich vám však radi vyrobíme z bieleho, žltého i ružového zlata. Ktorý modrý skvost si vyberiete vy?