Prihlásenie zákazníka

Zabudnuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Nechajte sa okúzliť tajomnými smaragdami


Prírodný smaragd je odroda berylu , ktorý má sýto zelenú farbu a tvrdosť 7,5. Meno „smaragd" pochádza z gréčtiny: „Smaragdos", čiže zelený kameň. Medzi odrody berylu patria tiež akvamarín a morganit.

Laboratórny smaragd zdieľa prakticky všetky chemické, optické a fyzikálne vlastnosti svojho prírodného minerálneho náprotivku. Ich tvrdosť je rovnaká, ako u prírodnom smaragde. Vzhľadom na to, že je možné ich zameniť s prírodnými drahokamami, existujú prísne pravidlá ohľadom toho, ako sú uvádzané na trh, ako sú predávané a zákazník musí byť vždy informovaný, že sa jedná o laboratórny kameň.


Kvalitu smaragdu určuje jeho farba a transparentnosť


Farba je jednou z kritérií hodnotení kvality smaragdu. Najžiadanejšie smaragdové farby sú modro-zelenej až jasne zelenej farby. Farebné prechody závisia od množstva stopových prvkov vanádu a chrómu, ktoré nesú zodpovednosť za farbu drahokamu.


Druhým kritériom určujúcim kvalitu a tým aj cenu smaragdu je čistota kameňa. V priebehu kryštalizácie vznikajú drobné inklúzie a praskliny, ktoré sú viditeľné voľným okom bez pomoci lupy či mikroskopu. Tie sú na jednu stranu dôkazom prírodného pôvodu kameňa, na druhej strane platí, že čím je kameň čistejší, tým je hodnotnejší. A to až tak, že dokonale čistý smaragd je pri rovnakej váhe drahší ako diamant.

Z tohto dôvodu, bývajú smaragdy ošetrené špeciálnymi roztokmi, ktoré pomôžu vylepšiť ich vzhľad alebo vyplní vnútorné praskliny. Najčastejšie sa využívajú špeciálne živice alebo cédrový olej. Jedná sa o bežný proces úpravy, uznávaný v našom obore celosvetovo a snáď všetky smaragdy túto úpravu majú. Bez týchto úprav by sme nemali smaragdy vhodné na šperkárstvo.

 

Laboratórne vyrobené smaragdy majú pomerne málo inklúzii, niekedy až žiadne. Ich farba je výrazná, tmavo zelená a sú dostupné za veľmi výhodné ceny.  Cena, farba, vzhľad, priehľadnosť, to všetko robí z laboratórnych smaragdov lákavú voľbu pri výbere šperku.

Vľavo smaragd pred úpravou, vpravo po úprave.


Brusy


Všetky ostatné drahokamy dosahujú dokonalosti briliantovým brusom. Celkom 57 fasiet (plôch) odráža svetlo a výsledný ligot doslova a do písmena oslňuje. Avšak smaragd vyžaduje iný prístup. Dokonca do takej miery, že smaragd donútil brúsiča vymyslieť špeciálny výbrus.

Smaragdový brus (emerald cut) je obdĺžnikového alebo štvorcového tvaru s odrezanými rohmi. Necháva vyniknúť krásu drahokamu a súčasne omedzuje mechanické namáhanie a bráni poškodeniu. Známe sú tiež výbrusy v tvare kvapky, slzy alebo oválu.


Nálezisko


Najznámejšie nálezisko, odkiaľ pochádzajú aj najviac cenné kamene, leží v Kolumbii, kde ich ťažili už Inkovia. Vďaka španielským conquistátorom objavili smaragdy Európu a Európa smaragdy. Monarchovia si ich obľúbili natoľko, že v Európe snáď nenájdete korunovačné klenoty, na ktorých by chýbal smaragd. Vrátene tých Českých.

Smaragdy sa ťažia na veľa miestach našej zemegule: Brazílii, Zambie, Mozambik, Austrálie a Kolumbie. Smaragdy, ktoré používame, pochádzajú najčastejšie z nálezísk v Zambii. Kolumbijské smaragdy sú zdrojom tých najlepších a zároveň najdrahších smaragdov. Pre individuálnych záujemcov môžeme také smaragdy zaistiť.


Všetko sa môže zničiť poškodiť, pokiaľ nie sme opatrní


Šperk so smaragdom môžeme bežne nosiť cez deň, ale predsa trochu viac opatrnosti na mieste, rovnako tak ako s každým šperkom. Tým máme na mysli, že pri športovaní, cvičení, domácich prác a pod. Je vhodné šperky dávať dole a to predovšetkým tie so smaragdom (obzvlášť prstene).


Smaragd je citlivý na vriacu vodu. Tým je myslené, že pokiaľ si umyjete ruky teplou vodou, je to v poriadku, ale pokiaľ by ste sa doma šperk pokúšali čistiť tak, že ponoríte do jarovej vody a budete prevárať (ako sa to môže bežne robiť u zlatých šperkov bez kameňov), kameň by vám popraskal.


Kto si láme hlavu s výberom, tak nech neváha a navštívi naše zlatníctvo. Nepochybne nájde to, čo hľadá a pokiaľ nie, môžeme spracovať akýkoľvek šperk so smaragdom priamo na objednávku, presne podľa vašich predstáv.