Prihlásenie zákazníka

Zabudnuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Prehľadný manuál: Čo všetko zariadiť po svadbe?

Okrem tých príjemnejších záležitostí, ako sú medové týždne alebo prezentácie svadobných fotografií, vás po svadbe čaká aj trocha "úradničiny". Zmena priezviska, nové doklady - čo ďalšieho je potreba hneď po svadbe vybaviť?

Svadbou to nekončí, po svadbe je potrebné zariadiť kopec maličkostí, ktorými vás prevedieme. Najviac zmien čaká novopečené manželky, ktoré si zmenili priezvisko. Ale kopec daľších úloh, môžu vybaviť aj muži.

Zmena priezviska po svadbe

Pokiaľ žena  po svadbe zmení priezvisko, ak už s prechýlenou, alebo neprechýlenou variantou, musí zmenu nahlásiť na príslušných úradoch, najlepšie do 30 dní od jeho vzniku. Pokial majú manželia po svadbe spoločné deti, automaticky získavajú spoločné priezvisko.


Kde všade zmenu priezviska nahlásiť?

Skúste inštitúcie najprv obvolať a zistiť, či môžete zmenu nahlásiť z pohodlia domova, alebo sa zastaviť osobne.

Zmenu čo najskôr nahláste:

  • zamestnávateľovi,
  • bankám,
  • zdravotnej poisťovni,
  • telefonickému operátorovi,
  • dodávateľom plynu, elektriny
  • pošte,
  • lekárom,
  • na svozu odpadov,
  • na domovom zvončeku.

 

Dajte vedieť tiež poisťovni, pokial máte dohodnutú nejakú poistku ako napríklad úrazové alebo životné poistenie. V prípade, že vlastníte nehnuteľnosť, potom zmenu ďalej oznámte na katastrálnom úrade. Vlastníci automobilov potom musia zmenu do 10 dní ohlásiť na registri vodičov vozidiel, aby mohla prebehnúť výmena malého a velkého technického preukazu.  Ak ste evidovaní na úrade práce, do 8 pracovných dní ste povinní oznámiť zmenu.

Na čo si dať pozor, pokial podnikáte

Čerstvo oddaní podnikatelia budú mať posvadobné vybavovanie ešte o niečo pestrejšie. Ak sa to týka aj vás, do 15 dní od uzavretia sobáša si najprv zaskočte na živnostenský úrad a vezmite si so sebou sobášny list, rovnako daňový úrad a na sociálnej poisťovni sa ukážte do 8 pracovných dní.

Na finančnom úrade zmenu našťastie hlásiť nemusíte, pracovníci si ju z registra zistia sami.

 

Nové doklady

Pri zmene priezviska vás čaká ešte ďalšia a pravdepodobne najmenej zábavná úloha, a síce výmena dokladov. Konkrétne sa jedná o:

1. Občiansky preukaz - o nový občiansky si zažiadajte do 15 pracovných dní od chvíle, kedy ste obdržali svadobný list. Pokial lehotu zmeškáte, úrad vám môže naúčtovať penále. Hneď po obrade vám na občianskom odstrihnú rožtek a dajú vám lístok s odôvodnením. Ten noste spolu s OP pri sebe do tej doby, než vám zhotovia nový - odstrihnutý doklad je inak neplatný. Nový OP vám vydajú na základe sobášneho listu a na ktoromkoľvek mestskom úrade s rozšírenou pôsobnosťou. Do OP môžete a nemusíte uviesť rodinný stav "vydatá"

2. Cestovný pas - pokial ste si ponechali svoje priezvisko, nový pas neriešite- rodinný stav sa v nom neuvádza. V opačnom prípade si o pas požiadajte, pretože ten starý vám platí len 3 mesiace od uzavretia manželstva.Pre nový pas sa opať vydajte na akýkoľvek mestský úrad s rozšírenou pôsobnosťou, pričom si so sebou vezmite nový OP a 33 € na spravcovský poplatok.

3. Vodičský preukaz - na  vybranom úrade si rovno obstarajte aj nový vodičák. K vybaveniu žiadosti si pripravte starý vodičský preukaz, doklad totožnosti a potvrdenie o zmene údajov. Za výmenu zaplatíte poplatok 6,50 €.

Snubné prstene Rýdl

Poďakovanie hosťom

Hostia ocenia, pokial im po svadbe dáte najavo, že ste si s nimi svadobný deň užili. Je len na vás, či ich obvoláte, alebo radšej zvolíte písomné poďakovanie v podobe ďakovných kartičiek. Môžete im poďakovať len za účasť na svadbe, prípadne prejaviť vďačnosť za svadobný dar.  Rozoslanie urobte ideálne do 4 týždňov po svadbe, kedy sú emócie a spomienky ešte čerstvé.

 

Zdieľanie fotiek hosťom a tisk

Akonáhle od svadobného fotografa dostanete fotografie, nezabudnite ich zdieľať so svadobnými hosťami, aby sa mohli tiež podívať. Najkrajšie fotografie rovno pošlite na tisk, urobte si svadobný fotoalbum alebo si velkoformátové fotky zaveste na stenu.


Zaplatenie faktúr

Presvedčte sa, že ste dodávateľom po svadbe zaplatili všetky faktúry. Je potreba zaplatiť nasledujúcim dodávateľom , zvyšok sa vačšinou hradí dopredu. 

  • reštaurácia/catering
  • fotograf
  • prenájom svadobného miesta
  • práca svadobnej koordinátorky

 

Napísanie recenzie

V dnešnej dobe sú dodávatelia vďační, pokial im necháte na Google alebo Facebooku peknú recenziu.  Pokial ste boli spokojní, urobte to. Je to pekný spôsob, ako dodávateľom poďakovať a odporučiť ich ďalej.


Zmena stavu/priezviska na sociálnych sieťach

A v poslednom rade si nezabudnite zmeniť priezvisko, prípadne stav na sociálnych sieťach, ktoré používate nie len pre zábavu, ale tiež kvôli práci. Čaká na  vás založenie nového e-mailu. Staré maily si môžete nechať preposielať na novú adresu. Nový e-mail nezabudnite poslať všetkým svojím kontaktom.