Prihlásenie zákazníka

Zabudnuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Zlato, platina, palladium. Ako šperkári pracujú s drahými kovmi?

Od doby bronzovej po súčasnosť

Zlato síce bolo známe od pradávna, ale slúžilo len vyvoleným. V starovekom Egypte faraónom a úzkej skupinke kňazov. Masové rozšírenie šperkov, ozdôb, zbraní a ďalších predmetov priniesol až bronz. Precízne spracované náušnice, spony, ihlice, náramky, náhrdelníky a ďalšie šperky často inšpirujú aj dnešných šperkárov.

S vývojom technológií vstupovali na scénu ďalšie kovy tak, ako človek zvládal ich spracovanie. Spracovanie ovplyvňujú najmä tri fyzikálne vlastnosti: Teplota topenia, hustota a tvrdosť. Niektoré kovy sú tvrdé a nepoddajné, niektoré zasa mäkké a je práve úlohou šperkárov využiť vlastnosti kovov na výrobu nádherných šperkov.

Aj keď je v tejto brandži používaný rad obecných nástrojov a ich zliatin, tak majstra šperkárov prezradí až práca s drahými kovmi. Kráľom medzi nimi je nepochybne zlato, ktorému v súčasnosti "šliapu na päty" platina s paládiom.

 

Prestížny šperky z prestížnych kovov

Zlatá klasika

Zlato je od nepamäti najznámejšií a najobľúbenejší materiál pre výrobu šperkov. Farbou a žiarivosťou pripomína slnko a preto bolo mnohými pradávnymi civilizáciami zbožšťované. Dôvodom hojného používania zlata je jeho relatívne jednoduché spracovanie, najmä nízky bod topenia (1 064 ° C) umožňujúce odlievanie aj v primitívnejších podmienkach. Miernu prekážkou je nízka tvrdosť (2,5 podľa Mohsovej stupnice). Dovoľuje síce ľahké opracovanie, ale tiež spôsobuje náchylnosť šperku k poškodeniu.

Preto k výrobe šperkov neslúži rýdze 24 karátové zlato, ale jeho zliatiny s inými kovmi majúce najčastejšie 18 alebo 14 karátov. Karát, na rozdiel od drahých kameňov, neudáva váhu, ale podiel rýdzeho zlata v zliatine. 75% čistého kovu obsahuje 18 karátové a 58,5% 14 karátové zlato. Podiel a druh iných použitých kovov zvyšuje tvrdosť zlata a ovplyvňuje jeho zafarbenie.

Žlté zlato je zliatinou s meďou alebo zinkom, kovmi zaručujúcimi stálofarebnosť šperku. Ružové zlato vzniká pridaním medi a striebra. Mieru sfarbenia určuje podiel striebra. Ak je použitá iba meď, potom hovoríme o červenom zlate, ktoré má nižšiu tvrdosť. Veľmi obľúbené je biele zlato, zliatina s kovmi, ktoré zlato odfarbujú. Najvhodnejšie prímesy predstavujú striebro, zinok, nikel a paládium. Farba je stála na vzduchu a kov možno vyleštiť do vysokého lesku. Samozrejme tento výpočet nie je úplný, ale zmieňuje najobľúbenejšie podoby zlata.

Kvalitu zlata určuje rýdzosť, podiel zlata v zliatine. Na šperkoch vyrobených v Českej republike je vyznačený tzv. Puncom. Má podobu zlomkového čísla, kde čitateľ udáva počet váhových jednotiek zlata v celku. Celok vyjadruje menovateľ. Puncovú značku 18 karátového zlata má teda hodnotu 750/1000. Zložitejšia je situácia u šperkov vyrobených v zahraničí. Ak chcete mať aj v tomto prípade istotu, že nebudete ochudobnení, zistite si potrebné informácie vopred.

 

Neokázalý platinový luxus

Platinu, šedobiely kov v prírode nachádzajúci sa rýdzy, poznali aj v staroveku, ale vysoký stupeň topenia (1 768 ° C) dlho bránil jej spracovaniu. Až do roku 1920. Vyskytuje sa vo okruhliaky a šupinkách. Preto platina bola predtým do šperkov vsadzovaná podobne ako drahé kamene.

Umenie platinu odlievať jej otvorilo bránu do sveta šperkárstva. Jej pýchou je vysoká rýdzosť 90 až 95%. Pevnosť a tvrdosť (4,5) poskytujú záruku bezpečného vsadenia diamantov a iných drahých kameňov, takže je ideálny pre zásnubné prstene. Tieto vlastnosti z nej robia skvelý a moderný materiál pre prstienky, ale aj iné šperky, u ktorých je predpoklad dlhodobého nosenia. Podobne ako zlato je označovaná puncom.

Šperky z platiny predstavujú maximálnu kvalitu a luxus. Francúzsky kráľ Ľudovít XVI. Zastával názor, že platina je jediný skutočne kráľovský kov. Platinové šperky predstavujú čerešničku na torte elegancie, napovedajú, že sú nosené skutočnými osobnosťami. Moderný dizajn, platina a stále dokonalejšie šperkárske technológie ... to je budúcnosť.

 

Popoluška sa derie na výslnie

Palladium, striebristo lesklý kov používaný pôvodne na výrobu bieleho zlata, prekračuje poslednou dobou vlastný tieň a nadobúda stále väčšej popularity. Aj v úlohe samostatného šperkárskeho materiálu. V porovnaní s hlavnou konkurenciou, zlatom a platinou, má niekoľko výhod. Pri tvrdosti rovnocennej s platinou (4,75) je významne ľahší. Nižšia hustota kovu napovedá, že je vhodný pre výrobu náušníc, náhrdelníkov a vôbec všetkých šperkov, u ktorých hrá váha dôležitú úlohu. Palladium je navyše hypoalergénne, je belšie než biele zlato avšak o niečo tmatmavšie, stálofarebné s vysokým leskom a veľmi odolné.

Často rozhoduje aj cena. Prsteň vyrobený z paládia je lacnejšie ako rovnaký prsteň zo zlata alebo platiny. Palladium nespadá pod puncovný zákon, preto šperky z neho vyrobené nenesú ani štátne puncová značku. Štandardne šperkári pracujú so zliatinou obsahujúci paládium, striebro a ruténium.

Paládiové šperky je stále častejšie vidieť na červených kobercoch festivalov alebo pri odovzdávaní cien ako Emmy alebo Oscar. Palladium sa skrátka pomaly premieňa z Popolušky v princeznú, a hoci prstene a šperky zo zlata a platiny sú kvalitnejšie aj prestížnejšie, bola by chyba paládium prehliadať.

Prsteň s briliantom a oddelenými obrúčkami

Zásnubný prsteň s jedenástimi briliantmi

Zásnubný prsteň so siedmimi kameňmi

Elegantný zásnubný prstienok, ktorého jediný kameň je držaný medzi dvoma oddelenými koncami obrúčky. Krapne po stranách kamienka slúžia nielen ako podpera, ale aj ako jemný a zaujímavý dekoratívny prvok

Bohato zdobený zásnubný prsteň, z ktorého doslova prechádza zrak. Desať trblietavých kameňov doplnených o jemné zdobenie po okrajoch prsteňa a veľký centrálny kameň vženie vašej vyvolenej do očí slzy dojatia.

Doprajte svojej vyvolenej oslnivý prepych. Vyberte bohato zdobený zásnubný prstienok, na ktorého obruči je medzi ôsmimi krapňami uchytených sedem oslnivých kameňov. Krásu prsteňa podčiarkuje najmä veľký centrálny briliant.