Prihlásenie zákazníka

Zabudnuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

7 pravidiel svadobnej etikety, ktoré sa oplatí poznať

Pod pojmom svadobnej etiketa si predstavte zoznam nepísaných pravidiel, odporúčania a tradícií, ktorých striktnosť sa postupom času vytráca a dnešná doba je k nim benevolentnejší. Žiadny pár by sa nimi nemal nechať zväzovať, ale je dobré mať o nich aspoň potuchy. Za nasledujúcich 7 pravidiel totiž dosť možno poďakujete počas hostiny, dopravy na svadbu aj prvého manželského tanca.

 

1. Svadobná etiketa pred svadbou

Svadobné oznámenia odošlite všetkým aspoň niekoľko mesiacov pred svadbou, a to aj v prípade, že už o svadbe dotyční vedia. Rovnako tak by všetci pozvaní hostia mali obdržať pozvánky, kde im ideálne oznámite, či sa zúčastňujú aj obradu, hostiny, alebo len večerných osláv. Priestor v pozvánke využite aj na informovanie o špecifických požiadavkách, ako je potrebné neformálny odev alebo svadba bez prítomnosti detí.

 

Image result for varianty svatební oznámení"

 

2. Svadobné odevy

Podľa svadobnej etikety svedkovia aj otcovia ladia svoje oblečenie s ženichovým oblekom. Jeho farba i strih záleží na šatách nevesty, pričom nie je nutné, aby spolu nevesta so ženíchom farebne ladili. Ženích sako aj nohavice by mali byť vyrobené z rovnakého materiálu. Len pozor - smoking sa na svadbu nehodí, pretože sa nosia až po 18. hodine. Ak vyrážate na svadbu ako hosť, nezatieni svojím oblečením nevestu - tá by mala byť na svadbe vždy najkrajšia.

 

3. Svadobný deň

Vo svadobný deň ráno / dopoludnia sa najbližšia rodina a priatelia schádza v dome nevesty, kde pre nich mamička nevesty chystá pohostenie, pripravuje kávu i niečo ostrejšie. Ženích vchádza s kyticou pre nevestu, mamičku, prípadne babičku. A teraz prichádza na rad otázka: Kedy má ženích prvýkrát uvidieť svoju nevestu? Veľkým trendom poslednej doby je skôr dodržiavaný tzv. first look, kedy ženích nevestu prvýkrát vidia až cestou k oltáru. Traduje sa, že ak ženích nevestu zahliadne skôr, prináša to smolu. Či už je to akokoľvek, jedno je isté - jedná sa väčšinou o momenty plné dojatia a úžasu.

 

 

4. Doprava na svadbu

Nie je pravidlom, aby boli všetky vozidlá nazdobené, mali by byť však čisté. Ku svadobnej kolóne sa však viaže nasledujúce zoskupenia: v prvom vozidle sedí ženích so svojou mamičkou, pričom dáma sedí vždy vpravo vzadu, za sedadlom spolujazdca, v druhom vozidle ich nasleduje matka nevesty a otec ženícha, za nimi idú ďalší svadobčania a ďalej svedkovia. V úplne poslednom vozidle sedí nevesta so svojím otcom.

 

5. Svadobná etiketa počas obradu

Zoskupenie počas svadobného obradu sa od svadobnej kolóny príliš nelíši, jeho správnosť dosť často koriguje oddávajúci. Ako prvý do svadobnej siene vchádza ženích so svojou matkou, ďalej svedkovia, deti snúbencov, ak nejaké majú, potom otec ženícha s matkou nevesty, nasledujú starí rodičia, ďalší blízki príbuzní, družičky, ďalšie svadobné hostia, a ako posledná nevesta so svojim otcom.

 

6. Odchod na svadobnú hostinu

Na svadobnú hostinu vyrážajú svadobčania v nasledovnom poradí: novopečení manželia, rodičia nevesty, rodičia ženícha, svedkovia a družba, ostatní hostia.

 

 

7. Zasadací poriadok na svadobnej hostine

Zasadací poriadok na svadobnej hostine niekomu pripadá zbytočný a zväzujúce, mnohokrát vám ale ušetrí veľa starostí a zmätkov s usadením hostí. Veľmi tiež záleží na usporiadaní a tvaru stolov. Pri stole do tvaru U alebo L sedí v čele novomanželia, nevesta vpravo, ženích vľavo. Pre symbolické prijatie oboch rodín sedí na strane nevesty rodičia ženícha, na strane ženícha zase rodina nevesty. V rade ďalej nasledujú starí rodičia, svedkovia, blížší príbuzní, priatelia a ostatní hostia. Pragmaticky povedané, s dôležitosťou hosťa klesá ich vzdialenosť od novomanželov. Odporúčame dať na stôl menovky, aby každý hneď vedel, aké miesto mu patrí.

 

8. Svadobná etiketa počas hostiny

Svadobná hostina sa zahajuje prípitkom a príhovorom, ktorý tradične prednáša otec nevesty a ďalej svedok či niekto, kto prispeje vľúdnym a zároveň ľahko vtipnými slovami.

 

9. Svadobný tanec

Prednostné miesto na parkete náleží novomanželom, ktoré čaká tzv. prvý tanec novomanželov. Určite sa nestresujte tým, že tanečnému krúžku ste sa v mladosti úspešne vyhli, prípadne, že si z nich nepamätáte jediný tanečný krok. Prvý tanec nie je o tom, aby ste na parkete vystrihli bezchybné číslo, ale aby ste si ho predovšetkým užili. Ako ďalšie tancuje ženích s mamičkou nevesty a nevesta s oteckom ženícha. Nakoniec každý z nich venuje tanec svojim rodičom.

 

Základné svadobné pravidlá už poznáte, náhode však nenechajte ani výber obrúčok. Po obrúčkach sa začnite obzerať ideálne 2-3 mesiace pred svadbou, aby ste mali čas si v pokoji premyslieť, aký chcete design i materiál prsteňov, prípadne počet drahokamov. U nás si vyberiete z viac než stovky jedinečných modelov a štýlov - od klasických obrúčok až po romantické či minimalistické. Nenašli ste, čo ste hľadali? Zverte nám svoj vlastný návrh prsteňov a nechajte si vytvoriť obrúčky na mieru.

 

           

Navštívte pobočky Rýdl

 
         

 

                          

 

VYBRAŤ SVADOBNÉ OBRÚČKY

Přečítajte si tiež: