Prihlásenie zákazníka

Zabudnuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Výročie svadby: Tipy na darčeky aj na to, ako ho osláviť

Výročie svadby - názvy

Výročie svadby sa slávi už od stredoveku, kedy ľudia začali výročie pomenovávať podľa toho, čím svojho partnera obdarovávali. Tieto názvy zostali až dodnes, pričom niektoré z nich možno dobre poznáte, iné sa zase toľko neuchytili. Pripravili sme pre vás zoznam najdôležitejších výročí svadieb a ich názvov, vďaka čomu sa v nich lepšie zorientujete.

 

1. rok    – bavlnená svadba 15. rok  – krištáľová svadba 
2. rok    – papierová svadba 20. rok  – porcelánová svadba 
3. rok    – kožená svadba  25. rok  – strieborná svadba 
4. rok    – kvetinová svadba 30. rok  – perlová svadba 
5. rok    – drevená svadba 35. rok  – korálová svadba 
6. rok    – železná svadba  40. rok  – rubínová svadba 
7. rok    – vlnená svadba  45. rok  – zafírová svadba 
8. rok    – bronzová svadba  50. rok  – zlatá svadba 
9. rok    – hlinená svadba 55. rok  – smaragdová svadba 
10. rok  – cínová svadba  60. rok  – diamantová svadba 
11. rok  – oceľová svadba 65. rok  – kamenná svadba 
12. rok  – hodvábna svadba  70. rok  – platinová svadba (briliantová) 
13. rok  – čipkovaná svadba  75. rok  – nebeská svadba (korunovačná)
14. rok  – slonovinová svadba  80. a více – multi-platinová

 

 

Darček k výročiu svadby pre ženu

Hoci sa to možno nezdá, ženy nie sú na darčeky k výročiu svadby zase toľko náročné. Veľakrát stačí, keď si muž na výročie spomenie a milo ju prekvapí. Medzi vďačnou klasikou, ktorou ženu oslníte aj po 40 rokoch manželstva, patrí kvetinový puget. Milovníčky ruží potešíte kyticou, v ktorej bude každá ruža predstavovať jeden rok manželstva. Veľký dojem urobíte aj kyticou pivoniek, frézií, ľalií alebo tulipánov. Ak zvolíte kvety, ktoré vaša drahá polovička zbožňuje, potom rozhodne nepochybíte.

 

Šperk

Akékoľvek výročia sa už tradične spája s darovaním šperku a inak tomu nie je ani v prípade výročia svadby. Práve k tak špeciálnej príležitosti ako je výročie svadby si žena zaslúži výnimočný šperk, taký, ktorý si sama nekúpi. Aby ste sa jej naozaj trafili do vkusu, všimnite si, aké šperky rada nosí a podľa toho zvážte, či sa správnou voľbou stanú náušnice, náhrdelník alebo prsteň. Buďte si istí aj materiálom šperku. Niektoré ženy uprednostňujú biele zlato, zatiaľ čo iné si potrpia na šperky z platiny. Stávkou na istotu sú pochopiteľne diamanty, v brúsené podobe potom briliantmi, ktoré sa priamo nabáda k darovaniu pri príležitosti diamantovej svadby.

Náhrdelník - perlový, briliantový alebo s rytinou?

Decentný a pritom skvostný je náhrdelník z bieleho zlata, ktorému dominuje žiarivý diamant. Jedná sa o nadčasový kúsok, ktorý nevyjde z módy ani za desiatky rokov. Trvá vaše manželstvo už krásnych 30 rokov? Potom svoju ženu prekvapte perlovým náhrdelníkom, ktorý jej spoločná roky bude už navždy pripomínať. Do šperku však môžete vložiť aj kus seba a nechať do neho vyryť dátum vašej svadby alebo prvého stretnutia. Vďaka rytine sa tak šperk stane nielen trblietavou ozdobou, ale aj milou spomienkou na najvzácnejšie okamihy vášho života.

 

Pustiť sa samozrejme môžete aj do výberu prsteňa, len si dajte pozor, aby prsteň vašej žene ladil s tými existujúcimi, či už so zásnubným či snubným prsteňom. Šperky s drahokamom pritiahnu pozornosť a dajú sa vyberať nielen podľa znamení zverokruhu, ale aj podľa typu výročia. Pri príležitosti 40. či 55. výročia svadby popremýšľajte o prsteňi s ohnivým rubínom alebo tajomným smaragdom, ktorý sa navyše potom môže dediť z generácie na generáciu. Ďalej sa u žien teraz teší veľkej obľube šperky s akvamarínom, na ktorých drahokam najviac vynikne, v kombinácii s drobnými briliantmi a bielym zlatom.

 

Darček k výročiu svadby pre mužov

Muži sú, čo sa darčekov k výročiu týka, menej náročnejší, napriek tomu si však ženy s ich výberom dávajú skutočne záležať a mnohokrát si s ním vôbec nevedia rady. Máte to rovnako? Prinášame vám niekoľko tipov na darčeky, ktoré potešia nejedného muža.

 

 • Fľaša kvalitného alkoholu

 • Luxusné hodinky

 • Jazda vo vysnívanom aute

 • Adrenalínový zážitok

 • Lístok na koncert obľúbenej kapely

 • Spoločný víkend vo výnimočnom hoteli

 • Športová výbava

 • Lichotivú spodnú bielizeň (darček pre vás oboch zároveň)

 

Čo darovať k výročiu svadby svojim blízkym či rodine?

Možno nie ste v úlohe oslavujúcich manželov, ale ich blízkych, a rozmýšľate nad tým, aký darček im k príležitosti výročia svadby venovať. Najväčšia váha sa všeobecne prikladá striebornej, zlatej a diamantovej svadbe, kedy manželia pozvú svojich najbližších na dobrý obed alebo usporiadajú oslavu, či už doma alebo v prenajatom salóniku. Nikto samozrejme neočakáva, že prídete s bohvieakým darom, ale minimálne personalizovaný či inak originálny darček poteší snáď každý pár.

 

Venujte im napríklad:

 

 • Spomienkové fotoalbum - vyberte tie najkrajšie fotky so všetkými ich deťmi, vnúčatami či priateľmi a vytvorte z nich fotoalbum s dojemnými i vtipnými popiskami

 • Poznávací / wellness pobyt - je nejaké miesto, kam sa manželia vždy chceli pozrieť, ale nikdy pobyt neuskutočnili? Dohodnite sa s ostatnými členmi rodiny a zložte sa na neho.

 • Zážitok - let balónom, večerná plavba loďou alebo tandemový zoskok vzťah úžasne utuží.

 

Prianie k výročiu svadby

Okrem tradičného papierového priania môžete svojej polovičke či blízkym spísať dojemný príhovor k prípitku, báseň a keď si trúfate, tak napríklad aj pesničku. Prianie k výročiu svadby sa dá vyjadriť aj prostredníctvom trička s originálnym nápisom, ktorým preukážete svoju nápaditosť.

 

Ako osláviť výročie svadby?

A ako výročie svadby najlepšie osláviť? Naša rada znie: oslávte ho tak, aby ste si ho užili predovšetkým vy dvaja. Predsa len, práve vy ste tými, ktorí v manželstve prešli poriadny kus cesty, takže nie je potrebné stresovať sa organizovaním obrovskej oslavy s celým príbuzenstvom. Ako ľudia výročie svadby najradšej oslavujú?

 

Romantická večera

Intímna večera pri sviečkach znie možno ako otrepané klišé, avšak po rokoch manželstva sa veľakrát jedná o vzácny okamih, ktorý si partneri medzi každodennými starosťami i radosťami len málokedy doprajú. Ak sa vám nechce do reštaurácie, uvarte si spoločne doma obľúbené jedlo, pustite si k tomu muziku, otvorte fľašu dobrého vína a užívajte si ničím nerušenú prítomnosť jeden druhého.

Dovolenka

Osloboďte sa od všednosťou a každodennej reality a doprajte si spoločnú dovolenku na mieste, kam sa obaja radi vraciate alebo o ňom už dlho básnite. Vytvoríte si nové zážitky a spomienky, vďaka ktorým bude manželstvo stále svieže.

 

Rodinná oslava

Po 20 rokoch manželstva už páry začínajú uprednostňovať rodinné oslavy výročia so všetkými blízkymi, ktoré hocikedy slúži aj ako dôvod na opätovné stretnutie. Pozvite svojich najbližších na záhradnú párty, grilovanie alebo na obed do vyhlásenej reštaurácie v okolí a zaspomínajte si na spoločné roky, ktorých boli súčasťou aj všetci ostatní.

 

Výstup z komfortnej zóny

Ďalším skvelým spôsobom, ako osláviť výročie svadby, je vystúpiť z komfortnej zóny a podniknúť niečo netradičné - prihlásiť sa na kurz varenia, skočiť padákom, zísť na rafte divokú rieku alebo zacvaknúť karabínu a vydať sa na via Ferratte.

 

Prečítajte si tiež: