Prihlásenie zákazníka

Zabudnuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Ako pripraviť svadobný príhovor, ktorý dojme aj pobaví

Medzi výnimočné okamihy svadobného dňa patria okrem samotného obradu tiež svadobné preslovy a prípitky. Ako otca nevesty či svedka vás táto úloha zrejme neminie a ak vás o neho ženích s nevestou doslova požiadajú, je to veľká pocta. Ako taký svadobný príhovor pripraviť?

Zdroj: Unsplash

 

Kto prednáša svadobný príhovor?

Neexistuje žiadna jasne daná etiketa o tom, aké osoby by sa na svadbe mali zhostiť slova. Príhovor môže predniesť v podstate ktokoľvek, kto má čo povedať a chce novomanželom popriať do spoločnej budúcnosti. Väčšinou si ale slovo vezme minimálne otec nevesty, svedok ženícha a sám ženích. Samozrejme záleží predovšetkým na dohode s manželmi - tí môžu mať napríklad výrečných a vtipných kamarátov, ktorí sa príhovoru radi ujmú a atmosféru odľahčia.

Hostinu zahajuje príhovorom spravidla otec nevesty, potom hovorí sám ženích, a nakoniec svedok ženícha, ktorého príhovor väčšinou býva menej formálny.

 

Ako napísať svadobný príhovor

Svadobný príhovor prednášame za účelom blahoželania novomanželom do práve uzavretého sobáša. Je ale viacmenej na vás, čo počas príhovoru poviete. Príhovor nemá oficiálny vzor ani šablónu, a aj keď ich na internete možno nájdete hŕbu, vždy sa oplatí ušiť príhovor novomanželom na mieru. Slová by mali vychádzať od srdca, mali by mať náboj, emócie a energiu.

TIP: Odporúčame sa preto šablonovitosti vyhnúť a radšej popremýšľať, čo by podľa vás malo v rámci príhovoru zaznieť. Svadobný príhovor si určite pripravte dopredu - budete menej nervózny a zároveň ukážete novomanželom, že vám na ich radosti záleží.

 

Ako by mal svadobné príhovor vyzerať?

Príhovor sa odvíja najmä od vášho vzťahu k novomanželom. Porozmýšľajte, čo pre vás ich sobáš znamená, čo ste spolu zažili a predovšetkým, čo im chcete popriať do spoločnej budúcnosti. Buďte osobní a pokojne spomeňte aj spoločné zážitky či historky. Svoje myšlienky a pocity ideálne preneste na papier a vytvorte si hrubú osnovu svojej reči. Dĺžka príhovoru je čisto na vás, ale verte, že pár minút bohato postačí. Určite je lepšie oznámiť hneď na začiatku to najdôležitejšie než chodiť 10 minút okolo horúcej kaše a až na konci sa dostať k tomu podstatnému.

Svadobné obrúčky 435

Príhovor otca nevesty

Príhovor otca nevesty by mal byť hlavne o neveste. Ak vás táto krásna rola čaká, zamyslite sa, prečo svoju dcéru milujete a prečo je pre vás výnimočná. Vyzdvihnite jej osobnosť aj to, ako veľmi sa zmenila od kolísky až k oltáru. Príhovor otecka by mal byť skôr dojemný, ale pokojne ho spestrite nejakým vtipným zážitkom či historkou. Pri príhovore sa obráťte aj na ženícha a dajte mu najavo, že má vašu podporu a súhlas.

 

Príhovor ženícha

Ženích obvykle začína svoj príhovor vyjadrením vďaky svadobčanom. Prejav vďačnosti si bezpochyby zaslúžia aj obe rodiny, venovať ich ale môžete napríklad aj družičkám alebo ďalším ľuďom, ktorí sa na svadobných prípravách podieľali. Ak sa medzi svadobčanmi nachádza niekto, vďaka komu ste sa s nevestou dali dokopy, nenechávajte si to pre seba. Záverečné slová mierte smerom k neveste a dajte jej najavo, ako veľmi si ju vážite a tešíte sa na spoločnú cestu životom.

 

Príhovor svedka ženícha

Ako svedkovia ženícha buďte v príhovore struční a uvoľnení. Novomanželia aj svadobčania ocenia zmysel pre humor aj nadhľad, ktorý bude odrážať minulosť, prítomnosť a budúcnosť. Aj ten najvtipnejší preslov zakončite blahoželaním.

 

Ako na svadobný príhovor krok za krokom

1. Pred príhovorom najlepšie zacinkajte príborom na prázdny pohárik a požiadajte prítomných o pozornosť.

2. Potom sa svadobčanom predstavte.

3. Poďakujte - svedkovia a novomanželia ďakujú rodičom, ostatní rečníci by potom mali poďakovať minimálne všetkým svadobčanom za účasť na svadbe.

4. Pochváľte novomanželov - ešte pred príhovorom venujte neveste a ženíchovi pár milých slov.

5. Pustite sa do príhovoru - nastáva čas predniesť starostlivo pripravenú reč.

6. Príhovor zakončite prípitkom - nakoniec zdvihnite pohárik so šampanským a poprajte novomanželom veľa šťastia do manželstva.

 

VYBRAŤ SNUBNÉ PRSTENE