Prihlásenie zákazníka

Zabudnuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Laboratórne diamanty v šperkárstve ako alternatíva pravých diamantov

Počuli ste už o umelých diamantoch? Od pravých by ste ich voľným okom nerozoznali. V šperkárstve sa kópie pravých diamantov používajú masívnejšie 5 rokov. O vytvorenie ale chemici usilovali už 100 rokov.

Laboratórne diamanty priťahujú zväčša mladú generáciu. Dôvodom je ich cena a "ekologickejší pôvod" oproti vyťaženým  diamantom?  Čo by ste o umelých diamantoch mali vedieť? A vyplatí sa ich zadováženie?

Z prírodného náleziska do chemického laboratória

Umelé diamanty sa vyrábajú v laboratóriách, preto sa im hovorí laboratórne, umelé alebo syntetické diamanty. Vznikajú dvoma spôsobmi, metódou CVD (chemická vaporácia/vaporizácia) alebo metódou HPHT (výroba za vysokého tlaku a teploty). Oproti tomu pravé diamanty sa získavajú miliónov rokov výhradne v prírode. Za diamantovými dolami by ste museli vyraziť do Botswany, západnej Austrálie, Angoly alebo do užnej Afriky.

Zásnubný prsteň 089 s laboratorným diamantom

Ako dvojičky. Diamanty majú rovnaký brus, lesk aj farbu.

Rozdiel medzi diamantami by ste poznali veľmi obťiažne. Laboratórne aj pravé diamanty sa totiž brúsia do identických tvarov, majú podobné kvality a farby, úplne rovnaké fyzikálne vlastnosti aj chemické zloženie.

 

U umelých diamantov ušetríte. Nie sú ale vhodné na investície.

Najväčší rozdiel medzi týmito diamantmi spozorujete pri platení. Cena za umelé diamanty môže byť o tretinu lacnejšia  ako u pravých diamantoch. Na druhú stranu emelé diamanty nikdy nebudú natoľko exkluzívne ako prírodné diamanty, preto sa nehodia ako investícia. U zásnubného prsteňa s pravým diamantom sa pri nosení budete cítiť výnimočne, u laboratórneho kameňa tento pocit nemusíte zažiť.

Laboratórne diamanty sú "ekologickejšie" ale menej prestížne.

Zákazníci si prstene s umelými diamantami obstarávajú hlavne kvôli ich ekologickejšiemu pôvodu. Na druhej strane, nie je výrobca ako výrobca. Aj na produkciu umelých diamantov sa spotrebuje nemalé množstvo energie. Pri rozhodovaní preto odporúčame pozerať na diamant ako na surovinu, podobne ako u odevov. Kašmírový sveter je hebkejší, luxusnejší a zahreje viac ako sveter z umelých vlákien. Rovnako tak nosiť pravý hodváb je úplne iný pocit, aký zažijete u viskózy.

 

U nás v šperkoch Rýdl sa už zákazníci pýtajú na umelé diamanty a často na to, či by sme ich odporučili. Pokial beriete zásnubný prsteň s diamantmi hlavne ako investíciu a prestížny tovar, siahnite po pravých diamantoch. Pokial hľadáte alternatívne riešenie, nebojte sa vyskúšať laboratórne diamanty. Či už umelé alebo pravé diamanty, obidva si nájdu svojich zákazníkov. Hľadáte to pravé riešenie pre vás? Opýtajte sa nás.