Prihlásenie zákazníka

Zabudnuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Šaty a šperky robia človeka: Ako sa správne obliecť na pohovor?

 

 

Možno si hovoríte, že pohovor nie je módna prehliadka a ide na ňom predovšetkým o vaše skúsenosti a kompetencie. Pravda, určite vás na pozíciu neprijmú len preto, že sa HR špecialistovi zapáči vaše tričko, však profesionálne a dobre oblečení uchádzači si údajne dokážu vyjednať o niečo vyšší plat.

 

Prispôsobte oblečenie pozíciu, na ktorú sa hlásite

To, čo si vezmete na seba, sa odvíja aj od pozície, o ktorú sa uchádzate - v IT firme sa o váš zovňajšok a celkový vzhľad nebudú starať toľko, ako na recepcii päťhviezdičkového hotela. Firemnú kultúru danej spoločnosti si dopredu starostlivo naštudujte, napovie vám dosť o tom, či si vziať kostým, oblek alebo menej formálne outfit. Firmy dnes bývajú ohľadom obliekania benevolentnejšie a väčšina z nich nepotrpí na tom, aby ste na manažérsku pozíciu prišli oblečené v kostýme či obleku v odtieni modrej, čiernej či ďalších business farieb.

 

Ženy: Blúzka, šaty alebo kostým?

Na pohovor sa oblečte hlavne tak, aby ste sa cítili sebavedome a pohodlne. Čiernu puzdrovú sukňou po kolená, ktorú skombinujete so svojou obľúbenou blúzkou nič nepokazíte. Stávkou na istotu sú aj čierne nohavice s bielou košeľou. Na pohovore by ste mali ukázať to, kým skutočne ste, a v určitom zmysle to platí aj pre oblečenie. Ak nenávidíte upnuté košele, v spoločenských nohaviciach sa necítite komfortne, nenúťte sa do nich a radšej si oblečte voľnejšie šaty alebo napríklad pekný overal. V každom prípade sa uistite, že máte oblečenie čisté a vyžehlené. Nepodceňujte ani výber topánok a v prvom rade dbajte na to, aby boli čisté a naleštené. Ideálnou voľbou sú uzavreté lodičky na menšom podpätku, či už čiernej, hnedej alebo béžovej.

 

 

Pozor: Ak na pohovor vyrážate v sukni alebo v šatách, silonky či pančuchy sú nutnosťou, a to aj v lete.

 

Aké zvoliť doplnky a šperky?

 Vhodne zvolenými doplnkami vyjadríte svoju osobnosť a zároveň svojmu outfitu dodáte šťavu a šmrnc. Dlhšie voľnejšie košeľu či košeľové šaty v páse zvýraznite opaskom, k jednoduchej blúzke zase pridajte hodvábnu šatku a razom budete za elegantnú dámu. Pomyselnou čerešničku na torte potom predstavujú šperky. V tomto ohľade buďte minimalisti a vyšperkujte sa kúskami, ktoré bežne nosíte - ak vás teda nezdobí obrovské kruhové náušnice a 10 prsteňov.

 

Stavte na jednoduché kôstkové či visiace náušnice a minimalistický náhrdelník. Čo sa týka farby šperkov, už dávno neplatí, že by ste sa mali držať len jednej farby kovu. Napríklad biele zlato vyzerá krásne ako v kombinácii so žltým, tak i ružovým zlatom.

 

Náhrdelník L026 Náušnice L096 Náramok L009

 

Pozor na príliš krátke sukne a hlboké výstrihy

Na pohovor sa nehodí príliš krátke sukne ani hlboké výstrihy. Sukňa by vám mala postojačky siahať minimálne po dolný oblúk kolena. Vyvarujte sa tiež priesvitných materiálov, čipiek a upnutých topov, ktoré odhaľujú dekolt i ramená viac, než je zdravé. Červený rúž a extravagantný make-up si šetrite na večer a pamätajte, že menej je niekedy viac.

 

Muži: Oblek vám musí perfektne padnúť

Ak sa hlásite o post vrcholového manažéra alebo o inú vysoko postavenú pozíciu vo finančnej či verejnej inštitúcii. Blysknite sa na pohovore v dobre padnúcom obleku v tmavých, prípadne tlmených farbách. Faux pause nastáva vo chvíli, keď si odhodlane oblečiete neforemné sako s príliš dlhými rukávmi alebo moc krátke nohavice. Podľa módnych expertov si dosť mužov zámerne kupuje o veľkosť väčšia sako domnievajúc, že ​​sa v ňom budú cítiť pohodlnejšie. Výsledok však býva veľmi žalostný, preto sa veľakrát oplatí nechať si oblek ušiť na mieru.

 

Na pohovor zásadne nenoste:

  • roztrhané džínsy,
  • kraťasy,
  • otvorené sandále alebo papuče,
  • čiapky,
  • tričká s osobitým potlačou či nápisy,
  • odreté topánky či kabelku,
  • extra silný parfum.