Prihlásenie zákazníka

Zabudnuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Vyberáme šperk podľa kovu: Ktorý materiál víťazí?

1. Zlato nad zlato

Zlato patrí medzi tradičné kovy, pričom zlatníci s ním pracujú po tisíce rokov. Jedná sa o jeden z najobľúbenejších a najlesklejší kovov vôbec. Zlaté šperky sa pýšia tými najlepšími vlastnosťami - sú lesklé, pevné a odolné voči kyselinám i vonkajším vplyvom, takže vám nezčernají ani po rokoch nosenia.

 

Prečo si vybrať zlatý šperk?

 

  • Je lesklý, odolný a dlho vám vydrží.
  • Nepodlieha korózii.
  • Z celej škály spracovania aj cien si vyberie každý.
  • Jedná sa o investíciu do budúcnosti - šperk sa môže dediť z generácie na generáciu.

 

 

Biele, žlté alebo ružové?

Zlato od nepamäti zbožňujú nielen ľudia, ale aj šperkári - ako pomerne mäkký kov je celkom jednoduché na spracovanie. K vyššej pevnosti a odolnosti zlata prispievajú zliatiny ďalších kovov, ktorých prímesou vzniká bielej, žltej či ružovej zlato. Obzvlášť ružové zlato sa v poslednej dobe teší veľkej obľube - kto by tiež odolal šperku vo farbe ružových zorí?

 

     
šperky z bieleho zlata šperky zo žltého zlata šperky z ružového zlata

 

Cena zlatých šperkov

Zlaté šperky spadajú do strednej či vyššej cenovej kategórie. Zásadná je v tomto prípade počet karátov, ktorý udáva podiel zlata v kovu. Čím vyšší počet karátov, tým menej prímesí a tým hodnotnejšie šperk. Najčastejšie sa u zlatých šperkov stretnete sa 14kt zlatom. Výslednú cenu šperku ovplyvňuje okrem počtu karátov aj jeho spracovanie, farba či zdobenie. Vo finále si teda medzi zlatými šperkami vyberie skutočne každý.

 

S prihliadnutím na to, že vám zlatý šperk vydrží celý život, ide o tú najlepšiu investíciu.

 

Prečítajte si: 11 zaujímavostí, ktoré ste o zlate nevedeli

 

2. Striebro

Ak hľadáte kvalitný šperk, či už ako darček k výročiu, narodeninám, či ako prsteň k zásnubám, striebro nie je príliš vhodnou voľbou. Tento bielošedý kov patrí k lacnejším materiálom, ktoré vyhľadávajú skôr mladšie generácie. Strieborné šperky sa na prvý pohľad javí ako celkom uchádzajúci, niektoré sa dokonca lesknú tak, že vám zrazu investície do zlata pripadá zbytočná. Strieborný šperk je však chvíľkovú záležitosťou - podlieha korózii, takže časom sčernie, a ako veľmi mäkký kov je náchylný na poškriabanie a zničenie. A to aj v prípade, že je potiahnutý vrstvou ródia, ako to býva zvykom napríklad u strieborných snubných prsteňov.

 

Strieborné šperky:

 

  • lacné, ale málo kvalitné.
  • Oxidujú - časom sčernejú a stratí svoj lesk.
  • Ľahko sa zničí a poškriabu.

 

3. Platina

Potrpíte si na skutočný luxus? Pokukujete po naozaj prémiovom šperku, ktorý má nadštandardné vlastnosti? Potom vyberte šperk z platiny. Platina je jedným z najvzácnejších a najušľachtilejších kovov. Vyznačuje sa extrémnou odolnosťou, pevnosťou a vysokým leskomJej odolnosť je daná predovšetkým jej vysokou hustotou. Platina je navyše prirodzene biela, takže nie je potrebné ju dodatočne bieliť ako napríklad biele zlato. Používa sa najmä na výrobu snubných a zásnubných prsteňov.

 

Cena platinových šperkov

So vzácnosťou stúpa pochopiteľne aj cena. Jej vysoká hustota znamená aj vyššiu váhu šperkov oproti zlatu. Za platinové šperky si priplatíte - napríklad prsteň z platiny vás vyjde na dvojnásobok ceny než ten istý prsteň zo zlata. Svojich priaznivcov si však platina nájde a nachádza čoraz častejšie.

 

 
šperky z platiny  

 

Prečo si vybrať šperk z platiny?

 

  • Je luxusné, vysoko lesklý a prirodzene biely.
  • Je extrémne pevný a odolný.
  • Získa si vás svojou krásou a eleganciou.

 

4. Palladium

Menej známy kov, ktorý sa v poslednej dobe ponára z tieňa na výslnie, je paládium. Palladium sa pýši celým radom výhod - tmavo šedá farba - nemusí sa galvanicky bieliť / rhodiovať, je hypoalergénny a cenovo dostupnejšie ako platina. V láske ho však majú okrem alergikov tiež zlatníci.

 

Prečo si vybrať šperk z paládia?

 

  • Je lacnejšie ako šperk zo zlata či platiny.
  • Je hypoalergénny.
  • Je veľmi odolný, lesklý a stálofarebný.

 

       

Navštívte pobočky Rýdl

 

 
 

 

 

 

VYBRAŤ ŠPERK

Přečítajte si tiež: