Prihlásenie zákazníka

Zabudnuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Ako spoznať pravé zlato?

Ako spoznať zlato doma?

Zlato patrí medzi naj-lesklejšie a zároveň najmäkšie kovy. V rýdzom stave je natoľko mäkké, že aby s ním šperkári mohli vôbec pracovať, musí jeho výslednú podobu zhotoviť z vybraných zliatin. Pomer a druhy kovov obsiahnuté v zliatine sa potom rôzni podľa toho, či ide o žlté, ružové alebo biele zlato. Zlato ako také teda nikdy nenájdete v šperkoch v čistej podobe.

 

Punc

Ako teda spoznať, že sa vo vašich zlatých šperkoch nachádza skutočné zlato, a nie oklamaná zliatina? Všetky zlaté šperky predávané na slovenskom trhu, ktoré prevyšujú váhu 0,5 g, musia byť opatrené puncom. Puncová značka je v podstate pečiatka vyrazená do šperku, vďaka ktorému aj laik ľahko spozná rýdzosť materiálu. Punc nájdete u prsteňov a náušníc na ich vnútornej strane, u náhrdelníkov a náramkov potom spravidla blízko zapínania. Rýdzosť zlata sa značí v karátoch a spoznáte ho podľa čísel 585 a 750. Čím vyššie číslo, tým vyšší podiel zlata je v zliatine. Pre lepšiu čitateľnosť puncu použite lupu. Nedokážete punc rozlíšiť ani pomocou lupy? Nečitateľný punc má pravdepodobne na svedomí falšovateľ.

 

Viac informácií o puncovných značkách na šperkoch sa dozviete v našom staršom článku.

 

 

Ako spoznať zlato bez puncu?

Punc je síce najspoľahlivejšou zárukou pravosti šperku, však staré zlaté šperky punc mať nemusia, a napriek tomu môžu byť pravé. Navyše niektorí falšovatelia dokážu punc sfalšovať. V prípade neistoty získate odpoveď najľahšie u zlatníka, určite neodporúčame na zlato liať kyselinu alebo do neho hrýzť - existujú aj šetrnejšie metódy.

 

Handrička

Falšovaný kov sa počas nosenia pomerne rýchlo ošúcha, preto šperk skúste chvíľu intenzívne leštiť bavlnenou handričkou. U nepravého zlata na seba nenechajú známky ošúchaniu dlho čakať, navyše pri pravidelnom nosení sa nepravosť prejaví čiernymi odtlačkami na koži.

 

Hmotnosť

Ak máte doma ďalšie, podobne veľké  zlaté šperky, potom obidva zvážte a ich hmotnosti porovnajte. Je posudzovaný šperk podstatne ľahší? Potom sa s najväčšou pravdepodobnosťou jedná o falošné zlato.

 

Ako spoznať zlato od mosadze?

Rozoznať mosadz od zlata môže byť pre úplného laika pomerne ťažká úloha. Falšovatelia často perfektne vyleštenú mosadz vydávajú za 18karátové zlato, ktorá sa mu veľmi podobá. Najjednoduchším spôsobom, ako identifikovať mosadz, je pozrieť si šperk pod lupou a nájsť puncovú značku. Ak chýba, držíte v ruke pravdepodobne mosadzný šperk.

 

Platina vs. biele zlato

Biele zlato sa dá na prvý pohľad tiež zameniť s platinou, vysoko ceneným kovom, ktorý sa na rebríčku luxusnosti nachádza oveľa vyššie. Platina je však lesklejšia a zároveň o niečo ťažšia. Platinové šperky sú prémiovou záležitosťou, o čom svedčí aj ich výrazne vyššia cena. Na rozdiel od bieleho zlata sa v šperkoch platina používa takmer v rýdzej, 95% podobe.

 

 

Tipy, ako sa vyhnúť falšovaným zlatým šperkom:

• Šperky nakupujte len u renomovaných predajcov a výrobcov

• Dajte si pozor na zlatníctvo, ktoré kupuje šperky z Ázie

• Overte si, že je obchodník registrovaný na puncovom  úrade

• Pri nákupe šperkov online si preverte ich pôvod

• Kúpili ste falzifikát? Informujte o tom puncový úrad.

 

VYBRAT ŠPERK

Prečítajte si tiež: