Prihlásenie zákazníka

Zabudnuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Nie je všetko zlato, čo sa blyští alebo zlaté vs. pozlátené šperky

Objavili ste niekedy doma zlatý šperk, ktorý vyzeral ako z púte? Potom išlo s najväčšou pravdepodobnosťou o pozlátený strieborný šperk. V rámci metódy zlatenia a pozlacovania sa jedná o nanášanie vrstvy zlata na vybraný povrch, najčastejšie kov, ale aj keramiku alebo rôzne kultové a rituálne predmety. Obe metódy majú svoje korene v staroveku, pričom ich hlavným cieľom je vždy to, aby predmet vyzeral honosnejšie. Pozlacovanie sa týka najmä nekovových predmetov, v šperkárskom remesle je potom reč o zlatenie.

 

Metóda pozlacovania

Metóda pozlacovania v šperkárskom remesle spočíva v galvanickom pokovovaní. V elektrolytickej kúpeli sa nanáša niekoľko málo mikrónov zlata na surový materiál, z ktorého je šperk vyrobený. Touto metódou je možné pozlátiť akýkoľvek vodivý kov.

 

 

Ako spoznať pozlátený šperk?

Pozlátený šperk spoznáte ľahko - väčšinou má výrazne žltú farbu a vyzerá trochu "plastovo". Vrstva zlata môže byť najkvalitnejšia, ale po čase sa väčšinou ošúcha a na šperku sa vytvoria nepekné čierne fľaky. Pozlátený šperk spoznáte podľa puncu, ktorý vždy závisí od materiálu, z akého je vyrobený. Pozlátený strieborný šperk má označenia 925, oproti tomu na 14karátovom zlatom šperku nájdete označenie 585 doplnené štátnym puncom.

 

Štátny punc je jedným z najhodnovernejším značiek - spoznáte ho podľa zobrazeného zvieraťa z profilu, zlatu náleží orol, kohút a labuť. Ak by puncový úrad zistil, že rýdzosť šperku nezodpovedá vyznačenému číslu, má právo šperk znehodnotiť. Viac informácií sa dočítate v článku Aké sú puncové značky na šperkoch?

 

Zlaté šperky kupujte iba u overených predajcov

Zlaté šperky doporučujeme kupovať len u overených predajcov, vzhľadom k tomu, že pozlátiť sa dnes dajú všetky vodivé kovy. To platí najmä pre nákup šperkov na internete, prípadne v zahraničí. Vždy si starostlivo skontrolujte, či je zlatý šperk opatrený štátnym puncom a či má vyrazené číslo 525 či 750.

 

 

Náhrdelník L014 Náušnice L074 Prsteň L002

 

Investícia do zlata sa vyplatí

Veľa ľudí si zaobstará pozlátené šperky s vidinou toho, že ušetrí a získajú prepychovo vyzerajúci šperk. Skúste si však vedľa seba dať zlatený a zlatý šperk a uvidíte markantný rozdiel. Pozlátené šperky sa navyše nedajú leštiť a vo chvíli keď zmatnie, sa musí znovu pozlátiť. Investícia do zlatého šperku je dlhodobá - svoj lesk nestratí ani po rokoch nosenia a pokiaľ k tomu náhodou dôjde, stačí jedno preleštenie a vyčistenie a jeho krása je späť. Ide navyše o najlesklejší a najtradičnejší kov, ktorý patrí k symbolom zlatníckeho remesla.

 

           

Navštívte pobočky Rýdl

 

 
   

 

                          

 

VYBRAŤ ZLATÝ ŠPERK

Přečítajte si tiež: