Prihlásenie zákazníka

Zabudnuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

11 zaujímavostí o zlate, ktoré ste možno nevedeli

Vlastnosti zlata

 

1. Zlato, latinsky Aurum znamená v preklade žiarivý úsvit.

 

2. Zlato je prvým kovom, ktorý kedy ľudia začali ťažiť a spracovávať - ​​nehrdzavie, je odolné voči kyselinám, vonkajším vplyvom, soli i zásadám. Jedná sa o pomerne mäkký, dobre tepelne aj elektricky vodivý a značne ťažký drahý kov žltej farby - len pre predstavu, zlato je takmer trikrát ťažšie ako železo.

 

3. Pevnosť a odolnosť zlata posilňujú zliatiny ďalších kovov, ktorých zmiešaním vzniká bielej, žltej či ružovej zlato. Obľúbené biele zlato sa skladá z čistého zlata, zvyšok potom tvoria zliatiny niklu, striebra a zinku. Žlté zlato je zliatinou čistého zlata, striebra a medi. Práve pomer týchto dvoch kovov ovplyvní výslednú farbu zlata. Ružové, niekedy tiež nazývané červené zlato naberá na čoraz väčšej popularite a jeho farba pripomína červenkastý západ slnka. Ružové zlato sa od žltého líši iba rozdielnym pomerom striebra a medi.

 

 
Medailóniky z bieleho, ružového a žltého zlata.  

 

Rýdzosť zlata

 

4. Rýdzosť zlata sa tradične udáva v karátoch (kt), ktoré vyjadrujú percentuálny podiel rýdzeho (čistého) zlata v zliatine. Moderná doba túto informáciu udáva v tisícinách. Výpočet karátov vychádza z definície, že rýdze zlato s hmotnosťou 1000 g / kg obsahuje 24 kt, čo znamená, že 1 karát zodpovedá 1/24 hmotnostného podielu zlata. U nás v Česku je veľmi obľúbené 14 kt zlato, ktoré sa skladá z 58,5% zlata, zvyšné percentá potom tvoria doplnkové kovy (nikel, striebro a zinok).

 

 

Pôvod a ťažba zlata

 

5. Vedci tvrdia, že zlato nepochádza zo Zeme, ale z kozmu, konkrétne z hviezd. Asi 200 miliónov rokov po vzniku Zeme bol jej povrch údajne intenzívne bombardovaný meteoritmi s vysokým obsahom zlata a ďalších drahých kovov. V tom čase už zemská kôra nebola roztavená, teda meteority sa na povrchu planéty usadili. Zlato sa v zemskej kôre skôr nevyskytuje, jeho obsah činí iba 4-5 ppb (mg / kg).

 

6. Najväčším producentom zlata je Čína. Podľa Svetovej rady pre zlato sa tam ťažba zlata v roku 2017 zvýšila z 3 263 na 3 2687,7 ton. Ťažba zlata v Číne činí ročne 15% celkovej svetovej produkcie zlata. Vzhľadom k tomu, že sa veľa zahraničných firiem snažila o priemyselnú ťažbu zlata v Čechách, tu v roku 1996 vzniklo združenie Čechy nad zlato, ktoré združuje mestá a obce z potenciálne ohrozených lokalít.

 

7. Odhaduje sa, že v oceánoch a moriach sa nachádza až 20 tisíc ton zlata, teda, že každý liter vody obsahuje približne 13 miligramov zlata. Nápadov, ako zlato od vody oddeliť, už v histórii vzišla veľa, žiadny z nich sa však doteraz neosvedčil ako ekonomicky zárobkový a efektívny.

 

Zlaté rúrky na výrobu snubných prsteňov Zlatý odpad pri výrobe snubných prsteňov

 

Ťažba zlata a negatívny dopad na životné prostredie

 

8. Potenciálne ohrozených preto, že ťažba zlata má pomerne negatívny dopad na životné prostredie. Existujú rôzne metódy ťažby zlata, medzi tých rizikových patrí získavanie zlata pomocou tzv. hydrometalurgického postupu. Tento spôsob spočíva v nasadení kyanidových roztokov v tonových až stotonových šaržiach, ktoré môžu mať toxický vplyv na živočíchy i rastliny v prípade, že dôjde k havárii. To sa napokon stalo aj v roku 2000, kedy kyanidy a ťažké kovy zamorili Dunaj a preto uhynul stovky ton rýb a ďalších živočíchov.

 

K podobným katastrofám došlo okrem iného niekoľkokrát aj v USA či Brazílii, kedy bola rovnakým spôsobom zamorená Amazonka.

 

Najväčšie náleziská zlata

 

9. Najväčšie zlaté bane sa nachádzajú v JAR, Kanade, USA, Rusku, Austrálii a Novej Guinei. Česko bolo stáročia považované za zlatonosnú krajinu, zlato sa ťažilo na Volyňce, Blanici, Lomnici, Vltave a ďalších tokoch. Dnes sa náleziská zlata spája najmä s obvodovými partiami hlbinných vyvrelín, konkrétne trojuholníkom medzi Českým Brodom, Táborom a Klatovy.

 

10. Najdrahším výrobkom zo zlata na svete sú zlaté vreckové hodinky Patek Philippe, ktoré sa v roku 2014 predali prostredníctvom aukcie za 24,4 milióna dolárov.

 

11. Najčistejšie vyrobené zlato sa pýši rýdzosťou siedmymi deviatok - 999,9999 a používa sa na chemické účely.

 

       

Navštívte pobočky Rýdl

 
 

 

 

 

VYBRAŤ SVADOBNÉ OBRÚČKY

Přečítajte si tiež: