Prihlásenie zákazníka

Zabudnuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Snubné prstene zo striebra a chirurgickej ocele - prečo ich (ne)zvoliť?

 

1. Snubné prstene z chirurgickej ocele

Mnohé páry o snubných prsteňoch z chirurgickej ocele uvažujú kvôli ich nízkej cene, ktorá začína na pár desiatkach eur, ale môže sa vyšplhať aj na viac ako 250 eur. Záleží na tom, ako a čím sú prstene zdobené. Chirurgická oceľ je v podstate zliatinou niekoľkých kovov - železa, uhlíka a chrómu. Má temne kovovú farbu a vysokú odolnosť.

 

O šperkoch z chirurgickej ocele sa dosť často hovorí v súvislosti s alergickou reakciou, ktorú tento materiál údajne nespôsobuje. Oceľ síce patrí medzi hypoalergénne kovy, čo býva ďalším častým dôvodom, prečo sa ľuďom páči. To však platí len pre samotnú oceľ. Menej ľudí už vie, že do snubných prsteňov z chirurgickej ocele sa často pridáva tiež nikel, na ktorý má alergiu pomerne dosť ľudí.

 

Cena nie je všetko

Ako asi tušíte, cena nie je všetko. Aj snubné prstene z chirurgickej ocele majú svoje muchy a nie je ich práve málo. Ak pre vás hrá úlohu vzhľad snubných prsteňov, oceľ vás v tomto ohľade veľmi nepoteší - oproti zlatu nie je takmer vôbec lesklá a vyzerá chladne.

 


 

Nevýhody snubných prsteňov z ocele

Všimnite si tiež, že ponuka snubných prsteňov z chirurgickej ocele rozhodne neprekypuje množstvom designov a variácií. Oceľ je totiž veľmi tvrdá, čo šperkárom značne sťažuje a mnohokrát aj znemožňuje prácu pri jej úprave či osadzovaní drahokamov. Práve z tohto dôvodu nie je možné si snubné prstene z chirurgickej ocele nechať dodatočne upraviť. Ak si ich teda necháte vyrobiť na zákazku a zistíte, že vám nesedí, alebo sa vám počas života zväčší či zmenší prst, znamená to pre váš snubný prsteň konečnú.

 

Snubné prstene z chirurgickej ocele v kocke

Pre lepšiu predstavu si zhrňme hlavné výhody a nevýhody snubných prsteňov z chirurgickej ocele:

Výhody

  • Sú cenovo dostupné.

  • Sú hypoalergénne, ale len v prípade, že neobsahujú nikel.

  • Sú ľahko recyklovateľné.

 

Nevýhody

  • Málo lesklý a temný vzhľad.

  • Vysoká pravdepodobnosť alergie na nikel.

  • Menej variabilné a atraktívny vzhľad aj dizajn prsteňov.

  • Nedajú sa dodatočne upraviť.

  • Ak sa poškodí, nedajú sa opraviť.

  • Sú citlivé na chlór - akonáhle si prstene vezmete do bazéna či vírivky, zničí sa.

 

Ak aj vy o snubných prsteňoch z ocele uvažujete, starostlivo najprv zvážte všetky pre a proti a uvedomte si, čo je pre vás u snubných prsteňov to najdôležitejšie. Či to, že na svojom prstenníku hrdo nosíte kvalitné a skvostný prsteň, ktorý ste si raz za život v rámci potvrdenie svojej lásky dopriali, alebo snaha za každú cenu ušetriť peniaze.

 

     
           

VYBRAŤ ZLATÉ SVADOBNÉ OBRÚČKY

 

Strieborné snubné prstene

Značný záujem u ľudí budí tiež snubné prstene zo striebra. Striebro patrí medzi lacnejšie materiály, ktoré ako alternatívu k zlatu volia skôr mladšie generácie a teenageri. Strieborné snubné prstene kúpite za pár stoviek eur, ich cena sa opäť odvíja od množstva a typu kameňov či kvality striebra.

 

Za málo peňazí, málo muziky

Na prvý pohľad sa snubné prstene zo striebra tvárí celkom dobre. Lenže zdanie v tomto prípade klame a vzhľadom k vlastnostiam striebra po čase ich nosenis zistíte, že sa síce jednalo o malú, za to však zbytočnú investíciu.

 

Strieborné snubné prstene časom sčernejú

Klenotnícke striebro sa skladá z 93% striebra doplneného meďou. V porovnaní so zlatom je však striebro znateľne mäkšie, poddanejšie a oveľa náchylnejšie na poškriabanie. Časom sa tak na prsteňoch s najväčšou pravdepodobnosťou objavia viditeľné ryhy a nedokonalosti. Nenechajte sa tiež zmiasť tvrdením, že kvalita strieborných snubných prsteňov sa zvýši potiahnutím vrstvou ródia - striebro sa vyznačuje silnou tendenciou oxidovať, takže aj rhodiované strieborné prstene vám po nejakej dobe sčernejú.

 

Lacnejšie striebro? postriebrená meď

Akonáhle sa stretnete s extra lacnými snubnými prstene zo striebra, buďte obozretní, pretože aj tak lacný materiál, ako je striebro, niektoré pochybné zlatníctvo či zlatníci nahrádzajú meďou a prstene iba postriebrujú.


Výhody

  • Nízka obstarávacia cena.

 

Nevýhody

  • Tendencia k oxidácii - prstene časom sčernejú.

  • Nesvedčí im kontakt s vodou, potom ani chemikáliami.

  • Náchylné k poškriabaniu.

 

Veríme, že názor na oba materiály ste si po prečítaní článku urobili sami. Sami sa preto musíte rozhodnúť, či vám na kvalite vašich snubných prsteňov záleží. Ak áno, investície do snubných prsteňov z tradičného zlata je tou najlepšou investíciou, ktorú pri výbere prsteňov môžete urobiť.

 

       

Navštívte pobočky Rýdl

 

 
 

 

 

 

VYBRAŤ SVADOBNÉ OBRÚČKY

Přečítajte si tiež: