Prihlásenie zákazníka

Zabudnuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

V súlade s prírodou: 5 tipov, ako pripraviť ekologickú svadbu

 

 

Na začiatok spomenieme, že ekologická svadba vôbec nemusí znamenať, že pôjdete s partnerom na matriku, vyslovíte svoje "áno", vezmete si sobášne listy a tým pre vás svadba končí. Aj vedomá svadba, ktorá je ohľaduplná k životnému prostrediu, môže byť krásna. Tak, aby ste si ju maximálne užili vy aj svadobčania.

 Schválne sa skúste na nejaké fotky z eko-svadieb pozrieť a od tých bežných ju dosť možno ani nerozoznáte. Rozhodne to nie je o obmedzovaní sa, ako skôr o tom, usporiadať svadbu s najlepším vedomím a svedomím. Nelipnúť na zbytočnostiach a myslieť na to, že svadba je vo finále o vás dvoch, vašich rodinách a priateľoch.

 

1. Ideálne miesto pre eko-svadbu: Mlyn, ranč alebo stodola

Ideálnym miestom, kde uskutočniť ekologickú svadbu, je stodola, statok, ranč, farma alebo napríklad mlyn. Skrátka priestranstvo, ktoré má blízko k prírode a umožní vám usporiadať obrad, hostinu aj veselicu bez nutnosti kamkoľvek prechádzať. Príhodná sa môže zdať aj svadba v lese alebo na lúke, tam to však môže byť trochu zložitejšie s dostupnosťou a chýbajúcim zázemím. Takáto svadba uprostred ničoho potom vo finále môže byť viac neekologická než tá klasická.

 

2. Svadobné menu - stavte na lokálne a sezónne potraviny

Svadobná hostina vôbec nemusí byť vegetariánska ani vegánska, aby zapadla do eko-konceptu. Skôr než na samotný výber potravín sa zamerajte na ich pôvod. Uprednostnením lokálnych surovín podporíte slovenských farmárov, a ešte si skvele pochutnáte. Hovädzie mäso od miestneho mäsiara alebo čerstvé pečivo z malého rodinného pekárstva je skrátka vždy chutnejšie.

 

 

Vyhľadajte miestne dodávateľa

Poobzerajte sa po cateringovej spoločnosti zameriavajúcej sa na miestneho dodávateľa, na internete či vo facebookových skupinách ich určite nájdete hŕbu. Svadobné menu zostavte s dôrazom na sezónnosť - výjde vás to lacnejšie, ako keby ste v máji zvolili čučoriedkový koláč a v septembri ako dezert jahodové košíčky.

 

3. Svadobné šaty, ktoré sa dajú nosiť aj bežne

V rámci ekológie je samozrejme najlepšie si svadobné šaty požičať. Bohužiaľ, požičanie naozaj nádherných šiat vás môže vyjsť aj na 700€, takže sa veľakrát oplatí si ich nechať radšej ušiť u šikovnej slovenskej krajčírke. Ak pre vás šaty nie sú prioritou číslo jedna a objavíte svadobné šaty po vašej babičke alebo mamičke, nechajte si ich prešiť. S pár úpravami a úplne novým zdobením máte razom šaty, na ktorých by zub času nikto nespoznal.

 

4. Snubné prstene z recyklovaného materiálu

Eko môžete byť aj pri výbere obrúčok. Niektorí snúbenci idú cielene proti prúdu a volia snubné prstene z dreva alebo ich alternatívne nahradia nejakým amuletom. Nie je však potrebné zájsť do extrémov. Vedeli ste, že u nás v zlatníctve Rýdl si môžete na výrobu snubných prsteňov priniesť svoj vlastný materiál?

 

Snubný prsteň 018 Snubný prsteň 179 Snubný prsteň 330

 

5. Svadobné dekorácie z prírodných materiálov a darov našej krajiny

Svadobné dekorácie sú jasnou ukážkou, kedy pre chvíľkovú parádu vznikne veľa zbytočného odpadu. Zabudnite na plastové srdiečka či nevkusné svietniky a na lov svadobných dekorácií sa vydajte do prírody. Zapojte šišky, jarabiny, ihličie, lúčne kvety, pláty dreva, trochu kreativity a budete pyšní, že vašu svadbu ozdobila matička príroda.

 

Tip: Objavte 7 typov svadobných dekorácií, ktoré pristanú Boho aj rustikálnym svadbám.

 

Tipy pre eko-nadšencov na záver:

 

  • Jednorazový riad nahraďte klasickými tanieri, pohármi a príbormi.
  • Dohodnite sa so svadobčanmi, aké svadobné dary vám urobia radosť alebo si dopredu spíšte zoznam svadobných darov. Jedine tak sa vyhnete tomu, že dostanete sadu čínskeho porcelánu alebo nevkusné posteľné obliečky, ktoré vám navždy zostanú ležať v skrini.
  • Svadobné pozvánky rozošlite e-mailom. Na výrobu papiera sa spotrebuje veľa energie i vody, teda ani svadobné pozvánky nezostanú úplne bez stopy. Menším zlom sú pozvánky z recyklovaného papiera, ideálne však je rozoslať svadobné pozvánky e-mailom.
  • Namiesto cudzokrajných rezaných kvetov, ktoré sa k nám dovážajú cez polku sveta, zvoľte radšej sezónne kvety, či už z lúky, vlastnej záhrady alebo zo záhradníctva.