Prihlásenie zákazníka

Zabudnuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Ako vybrať zásnubný prsteň krok za krokom

Žiadosť o ruku nie je len tak a každý muž, ktorý sa kedy rozhodol pokľaknúť, to veľmi dobre vie. Veď už len vybrať dokonalý zásnubný prsteň vyžaduje veľké úsilie a prináša so sebou množstvo otázok. Aký štýl zásnubného prsteňa sa jej bude páčiť? Je lepší zirkón alebo briliant? Akú veľkosť zásnubného prsteňa zvoliť? Žiaden strach, nahliadnite do nášho sprievodcu a prečítajte si, ako vybrať zásnubný prsteň krok za krokom.

1.  Štýl zásnubného prsteňa

Než sa vôbec pustíte do samotného pátrania, urobte si predstavu o štýle zásnubného prsteňa, ktorý by sa vašej partnerke páčil. Jedine tak sa vyhnete situácii, v ktorej sa v záplave klasických, jemných alebo netradičných zásnubných prstienkov dočista stratíte, a nakoniec nejaký vyberiete náhodne. Možno už vám priateľka kedysi nenápadne naznačila, ktorý zásnubný prsteň by sa úžasne vynímal práve na jej prsteníčku. Pokiaľ nie, tajne nahliadnite do jej šperkovnice alebo sa obráťte na jej kamarátky a rodinu.

Zásnubný prsteň LOVE 084

Klasický, decentný alebo netradičný zásnubný prsteň?

Svoju partnerku už asi poznáte, viete, čo rada nosí, či si potrpí na výrazné detaily alebo či vyznáva skôr jednoduchosť. Zatiaľ, čo romantickú povahu tradičným zásnubným prsteňom s diamantom vsadeným do korunky nadchnete, vášnivú športovkyňu ním príliš neuchvátite. O tom, aký štýl zásnubného prsteňa sa hodí pre rôzne typy žien, sa dozviete v našom článku Romantička alebo klasička? Vyberte ten správny zásnubný prsteň.

Tip: Keď opomenieme horolezkyne alebo minimalistky, tak veľké množstvo žien túži po trblietavom zásnubnom prstienku, ktorého žiara oslní celé okolie. Skrátka chcú, aby bol prsteň vidieť. V živote existujú okamihy, kedy sa nemusíte držať pri zemi... a toto je jeden z nich.

2.  Materiál zásnubného prsteňa – žlté zlato, biele zlato alebo platina?

Ďalej vás čaká výber materiálu zásnubného prsteňa. Asi vás neprekvapí, že najviac stále vedie zlato vo všetkých svojich podobách, preto na strieborný zásnubný prsteň odporúčame skôr nemyslieť. Zlato odráža kvalitu, tradíciu a záruku, že aj za desiatky rokov bude vyzerať dobre.

Zásnubný prsteň LOVE 062

Zásnubné prstene z bieleho zlata

Jasnou voľbou pre väčšinu mužov sa v posledných rokoch stali zásnubné prstene z bieleho zlata, ktoré začínajú mierne dávať do pozadia tradičné žlté zlato. Nádherne na nich vyniknú drahé kamene, obzvlášť potom brilianty, akvamaríny a zafíry.

 

Zásnubné prstene zo žltého zlata

Zásnubný prsteň zo žltého zlata voľte skôr v prípade, že si vaša milovaná potrpí na klasiku a že už ste na nej žlté zlato párkrát zahliadli.

 

Zásnubné prstene z ružového zlata

Populárnymi sa taktiež stávajú zásnubné prstene z ružového zlata. Zásnubný prsteň zahalený do ružova okúzli hlavne večné romantičky a rozkošné princezny.

 

Zásnubné prstene z platiny

Menej známe, ale zato najviac kvalitné, sú potom zásnubné prstene z platiny. Platina patrí medzi najvzácnejšie kovy a na rozdiel od zlata nepodlieha korózii. Dámy s citlivou pokožkou ocenia, že je hypoalérgenny. Zásnubné prstene z platiny sú nezničiteľné, prémiové a pochopitelne tiež najdrahšie.

Zásnubný prsteň LOVE 068

3. Cena – koľko utratiť za zásnubný prsteň?

Koľko by mal stáť zásnubný prsteň? Úprimne, neexistuje jasne daná čiastka, ktorú by ste za zásnubný prsteň mali utratiť. Rovnako tak ako táto čiastka absolútne nesúvisí s tým, ako veľmi si svoje druhej polovičky vážite alebo koľko peňazí mesačne zarábate.

 

Cena zásnubného prsteňa sa nemusí rovnať trom vašim platom

Okolo ceny zásnubného prsteňa panuje množstvo mýtov. Napríklad ten, že cena zásnubného prsteňa sa rovná trom vašim platom. Ide však iba o historický marketingový ťah známej ťažobnej spoločnosti, ktorej zámerom bolo vysať mužom peňaženky. Kúpa zásnubného prsteňa by vás nemala zruinovať ani nútiť do pôžičiek. Krásny zásnubný prsteň s diamantom u nás zaobstaráte aj za 400 €. S hmotnosťou diamantu, ktorú nájdete pod skratkou ct, sa opäť zvyšuje aj jeho cena.

Zásnubný prsteň LOVE 094

Tip: Čím kvalitnejší kov, spracovanie aj počet a kvalita diamantov, tým sa cena zásnubného prsteňa zvyšuje. Skúste odhadnúť, ako veľmi je pre vašu priateľku hodnota zásnubného prsteňa dôležitá. Ak veľmi, potom ju možno zamrzí, pokiaľ namiesto vysneného diamantu dostane lacnejší zirkón.

Zaujímavosť: Všeobecné prieskumy uvádzajú, že v priemere muži za zásnubný prsteň utratia 75 % zo svojho mesačného platu. Niektorí ľudia naviac zásnubné prstene vnímajú ako investíciu, ktorá sa dedí z generácie na generáciu.

4. Drahokam zásnubného prsteňa

– je lepší zirkón alebo diamant?

Od vami stanovenej čiastky sa potom odvíja aj drahokam zásnubného prstienka. Pokiaľ sa chcete rádovo vojsť do 300 eur, vyberajte medzi zásnubnými prsteňmi so zirkónom. V takom prípade pre vás totiž dvere do sveta diamantov zostanú zatvorené. Brilianty a zirkóny sa líšia nielen cenou, ale aj kvalitou. Na prvý pohľad ich nerozoznáte, avšak zhruba po roku nosenia zirkón stratí svoj lesk, zatiaľ čo briliant bude stále pekne žiarivý a lesklý. Viac o rozdieloch medzi briliantmi a zirkónmi sa dozviete v našom článku Viete, čím sa zirkóny odlišujú od diamantov?.

Zásnubný prsteň so zafírom alebo akvamarínom

Keď vám prezradíme, že v rámci drahokamov sa nemusíte držať iba briliantov a zirkónov, ale bez obáv môžete siahnuť aj po zásnubnom prsteni s akvamarínom, rubínom alebo dokonca perlou, skôr vám celý výber ešte sťažíme.  Do vôd s inými drahokamami teda zavítajte len vtedy, pokiaľ hľadáte skôr netradičný zásnubný prsteň.

Prstene s akvamarínom

5. Vhodné usadenie kameňa

Usadenie do krapien

Brilianty, zirkóny alebo iné drahokamy môžu byť v zásnubnom prsteni rôzne usadené. Najčastejšie sa stretávate s usadením do krapien. Tie si predstavte ako 2 alebo viacero malých pazúrikov, ktoré kameň bezpečne zvierajú. Takéto usadenie nájdete aj na ikonických zásnubných prsteňoch Tiffany, kde krapny pridržujú vyčnievajúci, do guľata zbrúsený briliant.

Zásnubný prsteň LOVE 089

Lunetové usadenie

Pokiaľ vaša priateľka žije aktívne a rada športuje, najskôr jej bude viac vyhovovať lunetové usadenie drahokamou. To poznáte tak, že drahokam obklopuje po celom jeho obvode kovový lem, rovnako ako na tomto elegantnom zásnubnom prsteni.

Zásnubný prsteň LOVE 083

Usadenie pavé

Nádherný a žiarivý efekt na zásnubom prsteni vytvorí rovnako pavé usadenie. Týmto spôsobom sa najčastejšie usádza viacero malých guľatých briliantov  sprevádzajúcich hlavný kameň.

Zásnubný prsteň LOVE 091

6. Veľkosť zásnubného prsteňa

Pokiaľ už zhruba tušíte, ako bude zásnubný prsteň, ktorý si starostlivo uchováte do krabičky, vyzerať, gratulujeme! Teraz už vám zostáva iba zvoliť správnu veľkosť zásnubného prsteňa. Spôsoby, akými sa k správnej veľkosti dostanete, sme vám odhalili v článku Ako zistiť veľkosť zásnubného prsteňa?

Ak si s veľkosťou neviete vôbec rady, požiadajte nás o zaslanie orientačného meriaceho krúžku na balazova@prsteny.cz. Aby bola veľkosť zásnubného prsteňa skutočne presná, odporúčame si ju overiť aj na niektorej z našich predajní v Prahe, Brne alebo Bratislave.