Prihlásenie zákazníka

Zabudnuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Druhy diamantov: Poznáte čierne, ružové a modré diamanty?

 

Diamanty sa v prírode vyskytujú ako jediné drahokamy vo všetkých farebných modifikáciách - najčastejšie sa stretávame s čírymi až svetlo žltými či hnedými diamantmi. Pri klasických diamantoch platí, že čím je diamant čiřejší, tým je drahší.

Dopyt ale v posledných rokoch stúpa aj po farebných diamantoch, často označovaných ako fancy diamanty. Čím sýtejšie sfarbenie fancy diamant má, tým viac rastie jeho cena. Svetlo sfarbené fancy diamanty predstavujú skvelú alternatívu, ak túžite po tradičnom čírom diamantu, ale jeho vysoká cena vás od kúpy odrádza.

 

 

Čierny diamant

Zaujal vás šperk s čiernym diamantom? Potom potlačte túžbu po nevšednom luxusu a spozornite. Čierne diamanty sa na trhu s drahokamami objavujú čoraz častejšie, avšak málokedy sa jedná o prírodné diamanty tmavej farby. Náleziská čiernych diamantov sa totiž nachádza prevažne v Stredoafrickej republike a Brazílii, konkrétne v ložiskách naplavenej horniny.

Oveľa častejšie tak narazíte na bort vybrúsený do diamantu alebo drahokam s veľkým množstvom inklúzií. Čistý prírodný diamant čiernej farby sa nazýva carbonado a skladá sa z diamantu, grafitu a amorfného uhlíka. Predtým sa tieto "diamanty" hojne využívali v priemysle, napríklad ako forma brusiva.

 

 

Pozor na predražené čierne diamanty

Veľa čiernych diamantov sa navyše vyskytuje vo forme polykryštalických zrastov, kvôli čomu sa potom veľmi zle brúsia, prípadne sa nedajú brúsiť vôbec. Oveľa ľahšie nabrúsiť idú ale tmavo sfarbené diamanty, ktoré kvôli svojej farbe spadajú k najhoršie hodnoteným. Tie sa následne upravujú pomocou metódy ožarovania či vysokej teploty, až vznikne čierny a mnohokrát predražený diamant. Niektorí predajcovia totiž nevedomosti verejnosti využívajú a predávajú upravené čierne diamanty za abnormálne premrštené sumy.

 

Ružový diamant

Ružové fancy diamanty sa radia k rovnako vzácnym ako trebárs modrým či červeným diamantom. Sfarbenie do ružová zapríčiňuje pôsobenia vysokých teplôt a tlaku, kedy dochádza k deformácii kryštálovej mriežky diamantu a vytlačeniu niektorých atómov uhlíka z ich pôvodných polôh. Opäť čím sýtejšie ružové sfarbenie, tým vyššia cena diamantu. Ak by ste po prírodnom ružovom diamante zatúžili, výrazne si priplatíte - 90% ružových diamantov totiž pochádza z Austrálie z bane Argyle. Cena tých výrazne ružových začína na zhruba 20 tisíc Eur, za sýto ružový diamant potom zaplatíte až 100 tisíc Eur. Na druhú stranu tamojšie diamanty predstavujú jedinečnú investičnú príležitosť, pretože ich cena dlhodobo rastie.

 

Modrý diamant

Modré diamanty patria medzi farebnými diamantmi k najviac ceneným. Svojej modrej farbe vďačí bóru s prímesou dusíka, ktorá sa nachádza v atómovej väzbe diamantu - s vyšším obsahom bóru potom rastie aj cena modrého diamantu. Fancy light diamanty sú teda oveľa lacnejšie ako fancy vivid modré diamanty. Čo robí modré diamanty cennejšími, je práve ich obmedzená produkcia. Za to môže predovšetkým skutočnosť, že jeden z najvýznamnejších baní produkujúce modré diamanty dospel do stavu maximálneho vyťaženia, a produkcia tým pádom klesá.

Ak sa vám modré diamanty páčia, pozrite si rovnako krásne, ak nie krajšie akvamaríny. Šperky s akvamarínom naberajú na čoraz väčšej popularite a nie je divu - pohľad na ich svetlomodrú farbu je magický a vskutku upokojujúce.

 

       

Šperky s akvamarínom z dielne Rýdl

 

       
           
      Náušnice L093 Prsteň L018 Náhrdelník L082      

 

 

       

Navštívte pobočky Rýdl

 

 
     

 

VYBRAŤ ŠPERK

Přečítajte si tiež: