Prihlásenie zákazníka

Zabudnuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Tanzanit - jeden z najkrajších modrých kameňov

 

Drahokam 20. storočia

Tanzanit vás uhranie svojou nezabudkovou farbou, ktorá miestami prechádza do temných fialových odtieňov. Tento veľmi cenený drahokam sa navyše pýši pleochroickým efektom, vďaka čomu pôsobí dojmom, že má z každej strany inej sfarbenie. V gemolickém svete je tanzanit pomerne nováčikom - v roku 1967 ho objavili domorodci v Tanzánii, ktorá je zároveň jeho jediným náleziskom. Za tú dobu si však tanzanit stihol získať pozornosť a obdiv ľudí po celom svete a okrem iného tiež označenie "drahokam 20. storočia". Veľkú zásluhu na jeho sláve nesie tiež newyorská spoločnosť Tiffany & Co., ktorá drahokam pomenovala a následne vo veľkej miere propagovala.

 

 

Farba, čistota a brus tanzanit

Tanzanit sa radí k odrode zoisitových drahokamov. Vo svojej pôvodnej podobe sa často vyskytuje aj v hnedej farbe, avšak zahriatím na vysokú teplotu získa krásnu modrú farbu. Výsledná farba Tanzanit teda z veľkej časti závisí na šikovnosti zlatníkov. Jedná sa o pomerne krehký transparentný drahokam, ktorý vyžaduje precízne brúsenie. Každý tanzanit má jednu stranu, ktorá nepotrebuje brúsenie a podľa ktorej sa ďalej brúsi zvyšok strán. Tanzanity sa brúsi do všetkých možných tvarov, od klasických oválnych a okrúhlych až po dizajnové moderné tvary. Čo sa týka čistoty - tanzanity sa vyznačujú tým, že v nich na rozdiel napríklad od briliantov nenájdete takmer žiadne inklúzie.

 

Účinky tanzanitu

Na duchovnej úrovni sa tanzanit vyznačuje určitými metafyzickými vlastnosťami. Ako harmonický drahokam prináša do života pokoj a zmierňuje stres. Ak cítite, že je toho na vás v živote moc, tanzanit vám pomôže znovu nájsť vyrovnanosť a vnútorný mier. Hojne sa používa aj pri meditácii.

 

Šperky s Tanzanitom

Náušnice L092 Prsteň L034 Náhrdelník L083

Cena tanzanitu

Tanzanit patrí k veľmi vzácnym drahokamom, čo sa odráža aj na jeho vyššej cene. Tanzanit nie je po celom svete bežne dostupný, najmä potom vo svojej čisto modrej variante. Lepšie zohnateľné je potom tanzanit modrofialového odtieňa. Na druhú stranu, ak by ste si radi zaobstarali napríklad náušnice s tanzanit, zaplatíte za ne len o niečo málo viac ako za náušnice s akvamarínom.

 

       

Navštívte pobočky Rýdl

 

 
 

 

 

 

VYBRAŤ ŠPERK

Přečítajte si tiež: